Jasna Horvat portrait

Predstavljanje ‘Antiatlas’ Jasne Horvat

Antiatlas Jasna Horvat naslovnica

Antiatlas, Jasna Horvat

U četvrtak 26. veljače, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održalo predstavljanje nove knjige Jasne Horvat pod nazivom ‘Antiatlas’. U njemu opisuje svoja putovanja u najzabačenije i egzotičnije dijelove svijeta u posljednjih pet godina te odgovara ne samo na kulturološka, nego i osobna pitanja kojima propitkuje jesmo li na putovanjima drugačiji no inače.

Uz autoricu, o knjizi su govorile i urednica dr.sc. Nives Tomašević te književna teoretičarka, akademkinja i sveučilišna profesorica Dubravka Oraić Tolić, dok je ulomke iz knjige čitala Marija Sekelez, glumica i ravnateljica dječjeg kazališta ‘Žar ptica’.

Ukratko predstavivši autoricu i njezin književni opus, Tomašević je naglasila kako je u posljednjih desetak godina Horvat profilirala u konceptualnog autora i postala ‘kućni pisac’ naklade Ljevak.

Opisavši autoričine rukopise kao raskošni, konceptualni, planetarni nomadizam, Oraić Tolić je objasnila: „Raskošni jer ujedinjuje sve boje njezine umjetnosti, konceptualni jer ona ima ideju putovanja, planetarni jer putuje u sve zakutke globusa i nomadistički jer putuje neumorno poput suvremenih nomada.“ Na svojim putovanjima Horvat se odmiče od svakodnevnice, čime sagledava ljudsku egzistenciju i probleme koje će kasnije rješavati u svojim knjigama. Uokvirila je doživljaje s putovanja, savjete, ilustracije, pjesme i pisma u jednom ‘hibridnom žanru’, koji po riječima Oraić Tolić, obuhvaća različite stilove, od znanstveno-informativnoga do esejističko-impresivnoga, ujedinivši pritom sve slojeve svoje umjetnosti i svoju biografiju.

Jasna Horvat rođena je u Osijeku 1966. godine. Radi kao teoretičarka kulture i redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Njezin se književni opus sastoji od pet romana (‘Az’, 2009., ‘Bizarij’, 2009.,’Auron’, 2011., ‘Vilikon’, 2012., ‘Alikvot’, 2014.) i poetski interpretiranih mitoloških tema (‘Izgubljena vila’, 2002., ‘Alemperkina kazivanja’, 2005., krijesnici, 2009.). U suautorstvu s Irenom Vrkljan, napisala je i epistoralni roman ‘Pismo u pismu’, 2009. Dobitnica je nagrade HAZU 2010. te Pečata grada Osijeka 2011. godine.

Photo: Snježana Herek

Comments

comments

Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close