Posljednji vlak za Istanbul, Ayşe Kulin naslovnica

Posljednji vlak za Istanbul – Ayşe Kulin

Impresija

Posljednji vlak za Istanbul, Ayşe Kulin naslovnica

Posljednji vlak za Istanbul, Ayşe Kulin

Kada govorimo o neugodnim temama, jedna od neugodnijih za mene je progon Židova tijekom Drugog svjetskog rata, no ujedno je i magnetski privlačna jer govori da rat može probuditi u ljudima ono najgore, ali i ono najbolje. Takav je i Posljednji vlak za Istanbul.

Selva, kći uglednog osmanskog službenika udala se za sina židovskog liječnika. Kako se obje obitelji protive tom braku zbog vjerskih razloga, oni odlaze živjeti u Francusku. Kada započne progon Židova koji su ponižavani na svakom koraku, Selva i njena obitelj nađu se u opasnosti. Ipak, hrabri turski diplomati inzistiraju da su i židovi i muslimani Turci te tako spašavaju živote, čak tajno organiziraju bijeg stotina ljudi na sigurno, u Tursku.

Naravno, životi su ugroženi i njima i bjeguncima na svakom koraku, a nacisti su uvijek u neposrednoj blizini. Istovremeno, u Turskoj, Selvina sestra proživljava emocionalnu i bračnu krizu te strahuje za sestrin život.

Djelo ima obilježja obiteljskog i povijesnog romana. Govori o međuljudskim odnosima među prijateljima i članovima obitelji, ljubavima, zamjeranjima, ljubomori, mržnji, strahu i svim ostalim emocijama koje su isprepletene u takvim odnosima. Djelo uvjerljivo opisuje atmosferu straha i bespomoćnosti koja vlada među progonjenima.

Ipak, u nekim elementima djelo mi je ostalo nedorečeno, neki likovi i događaji činili su mi se samo nabacani bez ikakvog vidljivog razloga ili konačnog razrješenja.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close