Posljednja noć u Tremore Beachu, Mikel Santiago naslovnica

Posljednja noć u Tremore Beachu – Mikel Santiago

Impresija

Posljednja noć u Tremore Beachu, Mikel Santiago naslovnica

Posljednja noć u Tremore Beachu, Mikel Santiago

Prije čitanja romana, pročitala sam kratki sadržaj na koricama knjige. Prema pročitanome očekivala sam roman u stilu Stephena Kinga. Običan čovjek u sukobu s nadnaravnim zlim silama. Bila sam u krivu. Unatoč nekim nadnaravnim elementima, radi se o psihološkom trileru čija je radnja potpuno realna i napeta od prve do posljednje stranice.

Glavni lik je poznati skladatelj Peter Harper koji se nakon rastave braka potpuno slomio. Iz Amsterdama u kojem mu žive djeca i sada bivša žena s novim partnerom, vraća se u rodnu Irsku i unajmljuje kuću na pustoj plaži Tremore Beach. Tamo se nada prebroditi kreativnu blokadu i skupiti djeliće svog života.

Jedini susjedi su mu tajanstveni bračni par Kogan koji skriva neke svoje tajne. Ali i Peter ima obiteljsku tajnu o kojoj ne govori. U njegovoj se obitelji već generacijama javlja dar pojačanog šestog čula, pa su zahvaljujući tom daru neki članovi obitelji izbjegli tragične nesreće. Peter, unatoč lošem predosjećaju, izlazi iz kuće za nevremena i na povratku ga udari grom. Nakon te nesreće, njegove vizije budućnosti se intenziviraju zajedno s užasnom glavoboljom koja nikada u potpunosti ne prestaje, granica između stvarnosti i snova počinje se brisati, a sve se pogoršava kada mu iz Amsterdama stižu djeca na ljetne praznike.

Upravo su to i najnapetije stranice romana, sve do eksplozivnog završetka. Zlo koje Peter i njegov sin Jip osjećaju uistinu dolazi u liku četiriju plaćenih ubojica koji ne prežu ni od čega. Ali to je realno, a ne natprirodno zlo i protiv njega se može boriti. Zahvaljujući prethodnim vizijama, Peter uspijeva spasiti život svoje obitelji i prijatelja, ostvariti stabilnu vezu sa svojom novom djevojkom Judie (koju proganjaju neki vlastiti demoni iz prošlosti) i prebroditi kreativnu krizu. Namjerava živjeti u blizini svoje djece i prihvatiti svoj dar kao blagoslov, a ne prokletstvo.

Unatoč nekim dvojbenim događajima, mislim da je autor ipak htio upozoriti da smo sami tvorci svoje sudbine i da ništa nadnaravno ne može biti toliko loše, koliko zli i nemilosrdni mogu biti upravo ljudi.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close