Posle duge i teške bolesti, Andrea Vitali naslovnica

Posle duge i teške bolesti – Andrea Vitali

Impresija

Posle duge i teške bolesti, Andrea Vitali naslovnica

Posle duge i teške bolesti, Andrea Vitali

Početkom juna sa prijateljicama provela sam produženi vikend u njihovoj vikendici kraj Gornjeg Milanovca. Produženi vikend se odnosio na ponedeljak koji smo proveli u samom Milanovcu jer su one imale neke administrativne poslove da završe, opština, advokati.. i sl.

Ja sam se uputila u šetnju gradom, prošla dva puta kroz glavnu ulicu… i shvatila da imam mnogo vremena, a malo mesta za razgledanje, pa sam na kiosku kupila knjigu, i to neku kraću, zanimljivu, nekog pisca koga znam, i izbor je pao na ovu malu knjigu od 170 strana, Andrea Vitalija, čiji sam „Gradski orkestar“ ranije pročitala. Sela sam u veoma lepi park, vreme je bilo prijatno, i sem vrabaca, kućiča, veoma mali broj ljudi me je svojim prolaskom uznemiravalo. Nisam je ipak uspela celu pročitati, i prekinula sam na nekom jako zanimljivom mestu, pa smo se sve vreme puta ka Beogradu, smejali na moj račun. One su se brinule da mi nije dosadno, a ja im zamerala što nisu još ostale. To je ono što učini dobra knjiga.

Priča počinje kada doktor Karlo Lonati dobija usred noći poziv od porodice svog prijatelja beležnika Lučana Galimbertija, kojem je jako loše. Dolaskom u kuću može samo da konstatuje smrt svog prijatelja od infarkta… ali miris koji je osetio kada se nagao na telo, na nešto prženo, pa neki tragovi u predsoblju, pobudjuju njegovu sumnju, ali ipak odlučuje da potpiše posmrtni list kao prirodnu smrt…

Pisac me je oduševio kako od tog trenutku gradi priču, sumnju, sve je neobično, naročito telefonski pozivi upućeni njemu, a pre svega posmrtnica jako neobičnog sadržaja da je beležnik umro posle duge i teške bolesti i da se porodica zahvaljuje doktoru.. koji ga nije baš vidjao poslednju godinu. Knjiga se odvija polagano, ali.. svi su sumnjivi.. i mi kao ni doktor ne znamo kome da verujemo.

Ono što je ipak najbolje kod ove knjige je kraj. Ne znam da li volim ili ne ovakve krajeve… jer nije baš jasno, ima naznake, ali ne mora da je baš tako.. da li je doktor uspeo da se obrati policajcu, mislim da jeste.. ali nisam sigurna… Svima preporučujem da odvoje vreme za ovu kratku knjigu, vredi, naročito što će te kao i ja razmišljati kako se završila… Možemo da razvijemo i diskusiju!

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close