Poseidonia Aleksandar Žiljak naslovnica

Poseidonia

„Odvažite se na opasno putovanje golemim brodom u prvom hrvatskom steampunk romanu“

Originalni naslov: Poseidonia ili Nevjerojatne pustolovine Irene Orletz i Belinde Meredith, Aleksandar Žiljak

Svjetskim morima plovi najveći brod ikad stvoren, zapravo on je više čelična utvrda pod punom ratnom opremom, nego brod. Dug je cijelu milju, ima bezbroj hodnika i raskošnih soba i u njemu je prava džungla, sa pravim životinjama i bujnim raslinjem. Njegov tvorac ga je napravio nepotopivim i nazvao Poseidonia, po grčkom bogu mora. Malo je ljudi koji su vidjeli Poseidoniu, a još je manje onih koji su plovili njome. Osim što je obavijena velom tajanstvenosti, Poseidonia je leglo zločina i bluda. Pod njenim palubama kuju se strašne zavjere i planiraju zločini. To je zapravo prilično primamljiva sredina za naše junakinje Belindu i Irenu. One su vrhunske provalnice, nemilosrdne ubojice i strastvene ljubavnice, a njihovu ubojitost nadmašuje jedino njihova ljepota. Njihov zadatak je ukrcati se na Poseidoniu, otkriti planove njezinog tvorca i vlasnika gospodina Baxtera te razotkriti neviđenu svjetsku zavjeru. Na svom zadatku susrest će zločinačku organizaciju Doppelblitz i tajanstvenu špijunku koja se želi poigrati njima, odvući ih u krevet i ubiti. Dok Irena i Belinda uživaju u raskoši, ni ne slute da su se našle ulovljene u smrtonosnoj igri mačke i miša iz koje ih mogu izvući samo mukom stečeni instinkti za preživljavanjem.

Poseidonia Aleksandar Žiljak naslovnica

Poseidonia, Aleksandar Žiljak

Steampunk je podžanr znanstvene fantastike koji vuće inspiraciju iz djela Julesa Verna. Radnja se odvija u prošlosti, a koriste se tehnologije koje su u stvarnosti izumljene kasnije. Poseidonia je knjiga o alternativnoj povijesti. Opisani događaji smješteni su u doba industrijske revolucije, gdje se koristi tehnologija parnih strojeva koji su daleko razvijeniji od parnih strojeva u stvarnoj povijesti pa je to čini prvim hrvatskim steampunk romanom. U priči se pojavljuju parna oružja, letjelice i razne druge zanimljive naprave.

Pisac prilično detaljno opisuje događaje na brodu, samu Poseidoniu i njenu posadu pa ih nije teško zamisliti i uživiti se u priču. Knjiga obiluje nepredvidljivim događajima tako da sa svakom okrenutom stranicom možete očekivati nova uzbuđenja. Uz samu priču zabavni su i komentari pisca koji se cijelo vrijeme obraća čitatelju te između ostalog, opisuje i kako je sreo Irenu Orletz i Belindu Meredith te kako je zadobio njihovo povjerenje da mu ispričaju svoje pustolovine.

Unatoč povijesnim okvirima, roman je bezvremenski. Kritizira rasizam, predrasude, kapitalističko društvo i njegove okrutnosti te pretjerano iskorištavanje prirode. Upozorava na opasnosti okrutnih ideologija i oružja za masovno uništenje.

„Samo su kapitalisti i njihovi trabanti tiho, da se ne čuje, nemoćno škrgutali zubima. Jer, dragi čitatelju, nije njima bilo dosta da sami budu bogati! Ne, oni su svoje puno zadovoljstvo mogli doživjeti samo ako su svi oko njih bili siromašni, ispod njih, pod njihovim petama da ih mogu gaziti kako ih volja.“

Uz znanstveno-fantastičnu notu, knjiga ima elemente špijunskog, pustolovnog i erotskog romana. Naše junakinje su prije svega špijunke na brodu na kojem doživljavaju niz pustolovina, ali uvijek imaju vremena za neizostavne tjelesne užitke. Likovi su odlično razrađeni pa čitajući knjigu lako možete osjetiti njihov strah ili pak uzbuđenje. Knjiga je zanimljiva, zabavna i nepredvidljiva. Stvorena je za obožavatelje Julesa Verna, znanstvene fantastike i povjesnih romana. Svakako vam preporučam da je pročitate i da se upoznate sa ovim prekrasnim provalnicama.

Aleksandar Žiljak je hrvatski pisac, prevoditelj i ilustrator rođen u Zagrebu 1963. godine. Magistrirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu i radio kao profesor u srednjim školama. Od 1991. napisao je više fantastičnih romana i priča. Slijepe ptice, Prvi let i Irbis samo su neke nagrađene SFerom. Žiljak je urednik časopisa za znanstvenu fantastiku UBIQ, napisao je dva filmska scenarija i član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Hrvatsko izdanje

Zagrebačka naklada logoPoseidonia

 

 

Ovaj autorski tekst zajednički je financiran od strane CitajMe.com i Udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA

Comments

comments

Student i budući magistar ekonomije koji pokušava čitanjem proživjeti tisuću života. Uživa u odličnoj hrani, dobroj glazbi i svakoj knjizi.
Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close