Pobratimstvo lica u svemiru, Tin Ujević naslovnica

Pobratimstvo lica u svemiru – Tin Ujević

Impresija

Pobratimstvo lica u svemiru, Tin Ujević naslovnica

Pobratimstvo lica u svemiru, Tin Ujević

Dugo sam razmišljala o zbirci pjesama koju ću čitati i predstaviti u ovom izazovu. Volim poeziju, ali za mene je poezija prvenstveno emocija, a ne analiza, stilske figure i sve ono ostalo po čemu se ocjenjuje dobra pjesma. I moram priznati da ne razumijem suvremenu liriku. Ono što u lirici volim završilo je negdje sredinom 20. stoljeća, dakle ono što danas zovemo klasicima književnosti. Izbor je pao na jednog od naših najvećih liričara Tina Ujevića i njegovu zbirku Pobratimstvo lica u svemiru koja je prošle godine izašla u izdanju Školske knjige.

Predgovor zbirci napisao je poznati glumac Robert Kurbaša, a uz knjigu dobijete i CD s nekoliko pjesama iz zbirke u njegovoj interpretaciji. Zbirka sadrži većinom poznate i antologijske Ujevićeve pjesme. Tu su Svakidašnja jadikovka, Notturno, Pobratimstvo lica u svemiru, Oproštaj, Visoki jablani… sveukupno 26 pjesama. Vizualno je vrlo privlačno i luksuzno izdanje, iako me razočarao mali broj pjesama.

Vjerujem da svi poznajemo bar neki stih Tina Ujevića još iz školskih klupa, a ova je zbirka savršeni način da se podsjetimo ili upoznamo sa pjesništvom najvećeg erudita među našim pjesnicima. Njegove pjesme diraju u srce jer govori o istim onim bolima i patnjama koje svi proživljavamo i koje su nam bliske.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close