Pjesma leda i vatre

Pjesma vatre i leda IV: Gozba vrana

Osvrt na četvrtu knjigu serijala Pjesme leda i vatre iliti predložak za petu sezonu serije Igre prijestolja – kako vam drago!

 

Original: Feast for Crows

(Algoritam)

 

Ispričavam se unaprijed svim čitateljima i odanim pratiteljima serije na eventualnim i nenamjernim spoilerima. Ukoliko ste imalo znatiželjni, proguglali ste već cijeli Internet u potrazi za misterijima GoT-a – tako da ionako svi već sve znate. Kad se gleda kronološki serija i knjiga, četvrta knjiga prikazana je u četvrtoj i petoj sezoni serije, zajedno s dijelovima pete knjige “Ples zmajeva”  budući da se radnja dešava skoro u istom vremenskom razdoblju. Kao što je to primjerice slučaj s Theonom Grejoyem, koji se zapravo u četvrtoj knjizi uopće ne prikazuje, u trećoj rijetko, no cijelo vrijeme se tu negdje u pozadini dešava njegova psihofizička tortura od strane Boltonovog sadističkog kopileta. A tu se javlja i pitanje Theonove fizičke demaskulinacije (uškopljavanja) koja se ne događa u knjizi. Ili barem nije spomenuta. No već smo navikli da nas serija malo više šokira od ipak malo uljudnijeg knjiškog Martina.

Gozba vrana

George R.R Martin, A Feast for Crows

Gozba vrana” je naslov koji možda na prvi pogled ne odaje nikakav epski dojam i možda se čitatelj pita kakav je to naslov. Idealni, i zaista u dvije riječi najbolje opisuje stanje u Sedam kraljevina. Kraljevstvo je izmučeno, okrvavljeno, osakaćeno, podijeljeno i žrtva ljudskih lešinara i vrana koji se goste mesom pobijenih. Sušta i neuljepšana gorka stvarnost. Četvrta knjiga počinje nakon smrti namjesnika/regenta Tywina koji je preuzeo krunu od svog malodobnog kralja Tommena nakon smrti starijeg brata kralja Joffreya.  Kod Martina smo navikli da nevolja nikad ne dolazi sama, i da sjekira ne štedi ni kralja ni prosjaka. Majka malog Tommena, kraljica Cersei konačno je došla na svoje, konačno može uzeti kraljevska posla u svoje ruke. “Sada je nastala rupa na mjestu gdje je stajao otac, a rupe  treba ispuniti.” Umjesto da vlada sa Sedam kraljevina u smjeru njihova boljitka, ona radi sve kako bi postavila svoje ljude na sva kritična mjesta u vladajućem miljeu. Počevši od Malog vijeća pa do svih njezinih ulizica i oportunista koji bi htjeli kneževski naslov ili njezinu naklonost. Iako je službeno kraljica Tommenova žena Margery Tyrell, Cersei smatra da je to njezino nasljedno pravo, a sve ostalo sebi opravdava kao nužnost radi zaštite svog mlađeg sina. Kao što je Jaimievo ranije opravdanje bilo da što sve ne radi iz ljubavi prema Cersei, njegova sestra i ljubavnica također. Njezina bahatost i paranoičnost je neizmjerna što rezultira nepromišljenim sebičnim potezima, koji će je zasigurno stajati glave. Figurativno, a možda i doslovno. Posebno kad se Vjera uplete u pitanja Dvora.

Sigurno znate da je Martin originalno planirao pjesmu kao trilogiju samo što mu se to otelo kontroli, tako da je ova knjiga produžetak i logično je da u igru ulaze novi igrači. To je i nova posebnost ove knjige. Pojavljuju se novi likovi koji dobivaju POV poglavlja (u prvom licu) i stari likovi koje također možemo upoznati kroz njihova poglavlja. Ne znam kako za vas no ja sam jedva dočekao Jaimiea i kraljicu Cersei. S njihovim POV poglavljima također dobivamo novu dimenziju likova, ali i nove zaplete jer dosad nismo bili svjesni koji si bili njihovi porivi i razlozi njihovih ponašanja. A tu su i Arianne, dornska princeza; Areo Hotah, dornski kapetan straže; Victarion, mlađi brat pokojnog kralja Željeznih, Balona Greyjoya i najmlađi Aeron Vlažnokosi. I već poznata Brienne, djevica od Tartha, i mala Arya i njezine pustolovine u Braavosu, u hramu Boga S Mnogo Lica.

Gozba vrana je usredotočena na Kraljev Grudobran, a praktično je prvi dio knjige koja se nastavlja i u sljedećoj, a ona nas vodi na Zid, Sjever, na Essos, da bi na kraju zaokružila sve narativne linije. I onda neminovan kraj knjige i dugo dugo iščekivanje novog nastavka “Winds of Winter“. Sudeći prema njegovim izjavama Martin je usavršio umijeće pisanja s poglavljima navlakušama koje je naučio radeći televizijske serijale, poglavito “Beauty and the beast”. Zato mu svako poglavlje izgleda kao mala epizoda neke televizijske serije, poglavlje je kao jedan manji komadić cjelokupne priče, ali i jedna zaključiva priča u malom. Isto tako poput svih malo boljih serija, zaključuje dotično poglavlje i završava ga tako da čitatelj s nestrpljenjem očekuje što će se dogoditi u njegovom sljedećem poglavlju. Odnosno završava uvijek s tzv. cliffhangerom. I onda možete nastaviti listati dok ne dođete do sljedećeg poglavlja istog lika, ili idete redom čitajući, i negdje u pozadini mozga odzvanjaju vam pitanja što se kvragu dogodilo s onim likom?

Nekima je četvrti dio serijala najslabiji, što je možda i razumljivo jer dolazi nakon najjačeg trećeg dijela, pa je sve nakon toga mlaka vodica. Trebam li reći zašto je treći dio udarni? No mogu odmah konstatirati da četvrta sadrži također pregršt odličnih i uzbudljivih dijelova, i da je ona daleko bolja kad se čita po drugi puta. Primijetite puno novih stvari koje se propustili listajući da saznate nestrpljivo što je bilo dalje. A žurba nikad nije dobar sudrug. Dotični recenzent je ovu knjigu pročitao dva i pol puta, i ovaj osvrt je rezultat toga. S druge strane, četvrti dio možemo gledati i kao početak nove trilogije, budući da treća knjiga zaključuje neka poglavlja, no istovremeno otvara i nova područja za koja nismo ni znali da postoje u Pjesmi Leda i vatre.

Gozba vrana

George R.R Martin, Gozba vrana (Algoritam)

A što se zapravo dešava u četvrtoj knjizi?

[spoilers on] Kraljicu Cersei smo već obradili u uvodnom dijelu i dovoljno je samo da znate kako će njezin brzi i žestoki uspon nakon smrti njezinog oca i sina značiti samo bolan i strmoglav pad – na potpuno neočekivan način. Njezin brat blizanac Jaimie, ljubavnik, otac njezine djece, nakon Tyrionovog bijega kreće u kraljevstvo kako bi riješio par neriješenih opsada nakon rata Pet kraljeva, u prvom redu Rijekotoka pod vodstvom Bryndena Tullyja . Pripremite se za novog i poboljšanog Jaimija i pogledajte zašto je ovaj čovjek miljenik tisuća čitatelja širom svijeta. Konačno se počinje ponašati kao pravi vitez. Dvor se također mora pozabaviti dvjema važnim stvarima – Stannis Baratheon još drži Zmajev kamen i Krajoluju, a Željezni vrebaju morima. Djevica Brienne i njezin paž Podrick i dalje su na svojoj svetoj misiji pronalaženja Starkove rasute djece po Riječnoj krajini. Tim krajevima još i dalje pustoše razni odmetnici, harače i ubijaju, a najnemilosrdniji je Joffreyev bijesni Pas s kojim je Arya zadnja viđena. To je opasan put koji će nju i njezine pratioce skoro koštati glave.

Arya se nalazi na šegrtovanju u hramu Boga S Mnogo Lica, i prolazi postepeno različite faze transformacije iz Starkove male djevojčice u Tihog Ubojicu. Da bi to postala mora postati Nitko. Druga kćer Sansa nalazi se u Orlovom gnijezdu gdje glumi nezakonitu kćer Petyra Baelisha, Alayne Stone. Maloprsti, prepreden kao i uvijek, pokušava na sve mile načine privući knezove Doline da se kleče pred njegovom vlašću. Niste valjda niti pomislili da Maloprstome nešto ne ide od ruke? Naš vječiti kukavica Samwell Tarly na opasnoj je misiji, poslan od strane novog zapovjednik Noćne straže Jona Snowa, da odvede Gilly i njezino djetešce, kao i stoidvogodišnjeg meštra Aemona u Starigrad. Kako bi Samwell izučio za meštra, a Aemon kako bi se maknuo sa Zida, budući da je kraljevske krvi. No putovanje je opasno i prepuno izazova za jednog kukavicu, pa makar taj kukavica bio poznat kao Sam Uništitelj. Uz Starigrad je povezano i tajanstveno uvodno poglavlje.

Kako sam već napomenuo na početku, u igru se uključuju i novi igrači, a to su Dorne i Martelli, kao i Željezni od kojih pratimo Aerona Vlažnokosog i Victariona Greyjoya, najmlađeg od braće pokojnog Balona Greyjoya. Iz Dornea nas pozdravljaju tri lika – princeza Arianne, kapetan straže Areo Hotah, i vitez Kraljevske garde Ser Arys Oakheart. Arianne želi sa ser Arysom dovesti malu Myrcellu na vlast i Dorneu, što će joj teško poći za rukom budući da njezin otac Doran Martell ima druge planove. Odnosno koji je od samog početka imao druge planove. A s druge strane kontinenta tu su Željezni, nemilosrdni “barbari” kojima je smrt kralja Balona donijela prazno kraljevsko mjesto na vlažnom prijestolju. Više je pretendenata, Balonova kćer Asha, Balonov mlađi brat Euron Vranino oko i najmlađi brat Victarion kojega podupire i njegov brat Aeron zvani Vlažnokosi. Euron ipak postane kralj, te šalje svoje brodovlje u pljačkanje duž obale, a Victariona u potragu za Daenerys i zmajevima.  [spoilers off]

A gdje su Tyrion, Jon Snow i Divljaci, Dany i ser Barristan, Stannis i Melisandre, Davos Seaworth, Theon  i svi ostali likovi koje volite i mrzite? E pa, oni dolaze u sljedećoj knjizi, koja tako praktički nije nastavak nego se dešava istovremeno kao i četvrta knjiga. Ona opisuje događaje preko mora i uzduž Zida. Sve dok ne dostigne sve događaje i krene dalje. A dok čekate na novi nastavak knjige, posegnite za novom, šestom sezonom TV serije. Do kraja sam vjerovao da će stari bard uspjeti napisati knjigu prije spoiler-šeste sezone, ali eto to se nije dogodilo. No život je prekratak za žaljenje.

Pripremite se.  Zima dolazi

 

algoritam logo  Hrvatsko izdanje: Pjesma vatre i leda IV: Gozba vrana

amazon_s50x50 Strano izdanje: A Feast for Crows: A Song of Ice and Fire (Game of Thrones)

Comments

comments

Strastveni fan, kolekcionar i skromni obožavatelj stripovske literature, i svega što ima veze s SF-om i fantasyjem. U slobodno vrijeme bavi se urednikovanjem i pisanjem tekstova stripovske tematike na najvećem hrvatskom strip portalu stripovi.com i publikacijama slične tematike, a druga ljubav su definitivno knjige od kojih se nikad ne odvaja.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close