Pisma izgubljenoj ljubavi, Iona Grey naslovnica

Pisma izgubljenoj ljubavi – Iona Grey

Impresija

Pisma izgubljenoj ljubavi, Iona Grey naslovnica

Pisma izgubljenoj ljubavi, Iona Grey

Ideja da bi se od ove knjige mogao napraviti odličan film nije samo meni pala na pamet. Iz pročitanog intervjua sa autorkom saznala sam da su i drugi, a i ona sama o tome razmišljali. Čak postoje i neke želje koji bi glumci mogli biti nosioci glavnih uloga, i tu se potpuno slažem sa ulogom Ričarda Gira (iz ranijih dana) kao Dana, Will bi mogao biti Hju Grant, onakav kakav je bio ranije, sladak, večito zbunjen, Felisiti Džons bi po meni bila divna kao Stella u mladjim danima, naravno, a kao što je i autorka bila neodredjena ni meni baš nije lako odlučiti ko bi mogao odigrati Jess.

Čitajući je kao izabranu knjigu meseca, jednog od književnih klubova kojem pripadam, imala sam utisak da gledam u likove iz knjige, i da učestvujem u njihovim životima. Stil pisanja je takav da sve ono što se dešava bude kao slika na zidu, dočarano, osvetljeno, prikazano!

Roman počinje dešavanjima iz 2011 godine, kada se devojka Jessi bežeći od nasilnog mladića sakrije u napuštenu kuću jedne noći. Ujutru stiže pismo iz Amerike, otvara ga, ono izaziva radoznalost, koja se kasnijim slučajim pronalaskom ostalih pisama tog istog Dana pretvara u opsesiju, jer dok ih nije pročitala nije znala šta je prava ljubav. Ona upoznaje Willa koji radi u advokatskoj kancalariji čiji je zadatak da pronadje naslednika osobe koja je u toj kući stanovala i umrla u staračkom domu. Will i Jess, radeći na pronalaženju te Nancy Price, shvataju da ustvari traže Stellu Thorne, a ono što je sigurno je da su se medjusobno pronašli i da se izmedju njih rodila jedna prava zaljubljenost koja ih je „izdvojila i učinila nepobedivim”.

To je ukratko 2011, ali pisma koja su osnovni motiv ove knjige su iz 1943, kada je svet bio u ratu, a Američki piloti medju njima i Dan –Daniel Rosinski došli da letovima iznad Nemačke dovedu do pobede. Dan slučajno upoznaje Stellu, mladu ženu udatu za župnika, njih dvoje ne mogu da se bore protiv ljubavi koja je medju njima neminovna. Mnogo bi mi trebalo da sve ispričam, pročitajte knjigu, vredna je svakog utrošenog minuta!

Odavno nisam pročitala ovako tešku, ali i lepu ljubavnu priču, pri tom saznavši mnogo o načinu života u Londonu za vreme II Svetskog rata, tako da sam sem ljubavne priče i puno razmenjenih pisama dobila mnogo više istorije nego što sam očekivala. Sada ostaje da sačekam film, i da se nadam da će ga neko snimiti.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close