Pisac prostih priča, Pero Kvesić naslovnica

Pisac prostih priča – Pero Kvesić

Impresija

Pisac prostih priča, Pero Kvesić naslovnica

Pisac prostih priča, Pero Kvesić

Reputacija Pere Kvesića, nekadašnjeg urednika legendarne „Erotike“, te dugogodišnjeg autora erotskih priča u „Startu“, ponukala me je da njegovu knjigu „Pisac prostih priča“ predodredim za kategoriju „knjiga o seksualnosti“. Ali, znate kako to već biva, knjigu otkrivaš tek kada je pročitaš. Nije važno kakva si očekivanja imao, ili što si o njoj pročitao, ili kako je vide drugi. Mene je ova knjiga potpuno iznenadila, a impresija je vrlo lako mogla završiti i u kategoriji „knjiga čija je radnja smještena u područje gdje živite“, ili u kategoriji „knjiga koju ste pročitali za jedan dan“ Naime, grad Zagreb jeprimarno okruženje okruženje u koje je smještena radnja, a knjiga je toliko pitka, zanimljiva i čitka, da sam je doista „progutao“ takoreći ne ispuštajući tablet iz ruku.

No ono čime me je knjiga ponajviše iznenadila je način na koji Kvesić priča svoje „proste“ priče. One uopće nisu „proste“. U stvari, komparirajući ovu zbirku pripovjedaka sa pojedinim prethodnim djelima istog autora, ovu bi knjigu prije nazvao „čednom“ nego „prostom“. Da, radi se o zbirci pripovjedaka neupitno erotskog sadržaja, ali bilo bi sasvim krivo i jako pojednostavljeno svrstati ovu knjigu samo u erotsku literaturu. Ovo je doista knjiga o muško-ženskim odnosima, prepuna svakodnevnih, običnih situacija u kojima muškarac u urbanoj sredini susreće žene. On ih zamjećuje, razmišlja o njima, pristupa im ili bježi od njih, zaljubljuje se u njih, prijateljuje s njima, zavodi ih ili biva zavođen, i pri svemu tome ih u svakoj prilici poštuje, obožava i slavi.

U četrdesetak pripovjedaka autor pokriva razdoblje od sedamdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do današnjih dana. Tako se, pripovjedač kojiput pojavljuje kao mladić, student, kojiput kao muškarac u tridesetima, četrdesetima, kojiput kao stariji. U nekim je pripovjetkama slobodan, u nekima u braku ili vezi, ali nikada lišen seksualnosti. On šeće Zagrebom, bavi se svojim (novinarskim) poslom, odlazi u poštu ili trgovinu, u kino, ispija kave, obilazi kafiće, šeće psa, odlazi na službeni put. Pri tome arhivira svoja erotska razmišljanja, zbraja svoje pokušaje i promašaje, opisuje seksualne uspjehe, ali i neuspjehe, raščlanjuje nesporazume, mašta. I priča o svemu iskreno i duhovito, razotkrivajući svoje želje i požudu, ali i svoje nade, strahove i osjećaje.

Poseban je dodatak cijeloj knjizi Kvesićev epilog, u kojem je autor pronašao mjesto za svoj nikada obajvljeni članak u kojem iznosi razmišljanja o ljudskoj seksualnosti.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close