Penelopijada, Margaret Atvud naslovnica

Penelopijada – Margaret Atvud

Impresija

Penelopijada, Margaret Atvud naslovnica

Penelopijada, Margaret Atvud

Penelopa je lik iz Homerove „Odiseje“, ali o njoj postoje i drugi mitovi, usmeni i lokalnog karaktera, a Mrgaret Atvud svoju priču zasniva baš na Homeru.

Način na koji je Margaret Atvud prepričala spev o Odiseju je iz pozicije Penelope, koja je sada u Hadu i čeka priliku da ispriča svoju verziju onoga što se dešavalo. Ona je pre svega ljuta na Helenu, svoju sestru od strica, kojoj je dunulo da pobegne s Parisom zapalivši plamen rata i donevši jad njoj i njenoj porodici. A i jedva čeka da kaže kakav je zaista bio Odisej, ubedljivi lažov i umetnik prerušavanja – čovek koji se kroz život probija dovijanjem, smišljanjem lukavstva i varki.

Kada Odisej povremeno navrati u Asfodel, mesto gde je Penelopin duh, i kada joj pokaže koliko mu je drago što je vidi, i da bi mu miran porodični život sada bio sve što mu treba, ona čak poželi da mu oprosti svih onih dvadeset godina čekanja, plakanja i svega što je pretrpela, ali on opet ode, progonjen od dvanaest sluškinja koje je usmrtio i koje mu ne daju mira.

Penelopa je kći Ikarija, kralja Sparte, i Najade – vodene nimfe, koju je otac bacio u more, a zahvaljujući osobinama majke ostala je živa. Sa petnaest godina udaje se za Odiseja, koji je pobedio u takmičenju za njenu ruku. Ona nije bila lepa kao Helena, i kako sama kaže nije bila ništa posebno, ali je bila pametna, i imala je bogatsvo koje će pripasti njenom budućem suprugu. Odisej je odvodi na Itaku, u svoje carstvo gde provodi samotne dane. I taman kada joj se rodio sin Telemah, Odisej ode i nije ga bilo dvadeset godina. To vreme ona provodi sa suzama, okružena Proscima njih više od sto… a klevetnički tračevi je prate stalno. Naravno kao i Homerova Odiseja i ova priča se završava vraćanjem Odiseja… opet su kratko zajedno, a onda Odisej ponovo odlazi.

Svaka Penelopina priča je popraćena Horom od 12 sluškinja koji odgovaraju horovima u starogrčkoj drami. I čitava knjiga je kao parodija koja se u satirskim igrama igrala pre ozbiljnih dela.

Ono što mi se svidelo, je taj namerno „tračarski“ stil Margaret Atvud, kao – Drage moje e, sada ću vam ja ispričati kako je to bilo… ko je za kafu???

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close