Ono_u_što_sam_sigurna_s260x365

Ono u što sam sigurna

„Jedna od najvećih pouka koju sam stekla u životu bila je kad sam u potpunosti shvatila da je ono što se čini kao mračan predio u potrazi za uspjehom zapravo svemir koji vas usmjerava u drugom pravcu. Svaka stvar može za vas biti čudo, blagoslov, odlična prilika, ali ako vi to odlučite gledati na taj način.“

Originalni naziv: What I Know For Sure, Oprah Winfrey

Ono_u_što_sam_sigurna_s260x365Oprah Winfrey televizijska je voditeljica najgledanije emisije u povijesti, vlasnica jedne televizijske mreže i magazina O te prva američka milijarderka tamne puti.

Rođena i odgojena u rasno podijeljenom Mississippiju, seksualno zlostavljana od svoje desete godine, trudna već u četrnaestoj, majka svega par tjedana.

Međutim, najvažnije od svega jest da je riječ o iznimnoj ženi predivne osobnosti, velikoj humanitarki i sasvim sigurno jednoj od najcjenjenijih i najutjecajnijih osoba današnjice koja ne dozvoljava da ju definira prošlost, niti iznos bankovna računa, već ono što nosi u sebi, kada ju pitaju što smatra svojim najvećim uspjehom, ona odgovara da nikad nije zatvorila svoje srce, i zbog toga je vrijedna divljenja.

Još 1998. godine slavni ju je filmski kritičar upitao jedno naizgled jednostavno pitanje: „Reci mi, u što si posve sigurna?“ Zbunjena njegovim pitanjem, i još više činjenicom kako odgovor na njega ne zna, odlučila je pokrenuti kolumnu Stvari u koje sam sigurna kako bi proanalizirala vlastiti život. What_I_Know_For_Sure_s260x398

Iako u materijalnome ne oskudijeva, ono zbog čega je ona zahvalna, nama su tek svakodnevne sitnice. Disanje, buđenje uz cvrkut ptica, hodanje po svježe pokošenoj travi, čitanje knjige, igranje sa najdražim ljubimcima, promatranje zalaska sunca i dijeljenje sočne breskve sa najdražom osobom, sve su to za nju čuda koja uzimamo zdravo za gotovo, a njihovu važnost nerijetko prekasno prepoznamo – onda kada ih izgubimo.

Njezina je potraga trajala punih četrnaest godina, a pronađene je odgovore odlučila podijeliti cijelom svijetu. Rezultat potrage i ova je knjiga svojevrsnog prosvjetljenja kojom nam, na posve otvoren, ali i intiman način, nudi najvažnije lekcije u životu. Ona govori o sreći, otpornosti, vezama, zahvalnosti, mogućnostima, čuđenjima, razumijevanju i moći, a sve njezine lijepo sročene misli upotpunjuju i one najdraže joj pjesnikinje Maye Angelou, Paula Coelha, Eckharta Tollea i Marka Nepoa. Njihove udružene misli jedinstven su izvor mudrosti, a na pojedincu je hoće li ga prigrliti.

Sigurna sam da kad na kraju analiziramo svoj život – kad više nemamo popise stvari koje želimo napraviti, kad prođe sve ludilo, kad se isprazne ulazni pretinci naše e-pošte – trajnu vrijednost imat će jedino to jesmo li voljeli druge ljude i jesu li oni voljeli nas.

 

 

 

 

Hrvatsko izdanje

profil_s100x39    Ono u što sam sigurna

 

 

Strano izdanje

book_depository_s30x30  What I Know For Sure

Comments

comments

Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close