Okus tuge u torti od limuna, Aimee Bender naslovnica

Okus tuge u torti od limuna – Aimee Bender

Impresija

Okus tuge u torti od limuna, Aimee Bender naslovnica

Okus tuge u torti od limuna, Aimee Bender

Rose je uvijek bila pomalo povučena i introvertirana djevojčica koja je povjerenja imala samo prema roditeljima i bratu s kojima je živjela. Glavno postignuće bilo joj je sklapanje prijateljstva sa bratovim prijateljem koji je razumio njenu tjeskobu i pronicljivost. Netom prije svog 9. rođendana shvatila je da osjeća hranu. Ne samo okus nego i nijanse između sastojaka ovisno o uvjetima iz kojih dolaze i osjećaja ljudi koji ih proizvode, obrađuju, dostavljaju, pripremaju.

Kada se kaže da ljubav prolazi kroz želudac mislimo samo na onoga koji je jede, ali ne i na to da svojim djelovanjem i emocijama utječemo na sve oko sebe, utkamo sebe i svoju energiju u sve pa tako i u hranu.

Naravno, nitko to ne razumije.

Rose dolazi do spoznaja o svojoj nesretnoj mami i prepoznaje njen preljub i krivnju, zaljubljenost, uzbuđenje kroz jela te postepeno doživljava svijet na drugačiji način, osobito svog brata koji postaje sve opasniji sam po sebe i s vremenom tajanstveno nestaje.

Knjiga je zanimljiva, maštovita, figurativno priča priču o odrastanju, neuklapanju u društvo, podsjeća nas da je svaka naša pretpostavka subjektivna i ograničena samo na logičnost dok paralelno ne uočavamo ono tajnovito i suptilno oko sebe i među onima koje smatramo da poznajemo u dušu. Vodi nas kroz sfere nepojmljivog i prikazuje ljubav prema drugima neovisno o njihovim postupcima te našim vlastitim životnim ograničenjima, grijesima i manama.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close