beogradski sajam knjiga banner

Održana druga konferencija za novinare povodom 60. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

Na drugoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 22.10. u prepunoj dvorani Medija centra, priopćeno je kako je sve spremno za početak 60. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji će se održati na Beogradskom sajmu od 25. 10. do 1.11. 2015. godine.

 

Najavljujući najveću i najznačajniju kulturnu manifestaciju u Beogradu, Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, obavijestio je novinare kako će ovogodišnji Sajam knjiga u nedelju 25.10. otvoriti poznati režiser i pisac Emir Kusturica, a u ime Rusije, zemlje počasnog gosta, Sajam će pozdraviti Natalija Naročnickaja, direktorica moskovske Fondacije za povijesnu perspektivu, priređivač serije knjiga o povijesnim vezama Rusije i Srbije. Također je najavljeno kako će Iran biti zemlja počasni gost sljedećeg Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. Vukosavljević je podsetio da je povodom jubileja šest desetljeća Sajma objavljena i trojezična (srpsko-englesko-ruska) monografija, te da je Beogradski sajam knjiga zadržao osnovni izlagački koncept – predstavljanje suvremene svjetske i domaće izdavačke produkcije, pisaca, pokretanje aktualnih književnih i društvenih pitanja.

„Mi živimo u vremenu elektronskih komunikacija, a u nauci i javnosti se vodi jedna široka diskusija o tome kakav je odnos između stilizacije slike i stilizacije knjige, odnosno pisane reči. Ta borba se zaoštrava i pitanje je kakav će biti dalji tok ove borbe, ali mi smo ovde da odgovorimo na pitanje kakva je uloga Sajma knjiga u neposrednoj budućnosti“, rekao je predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović, i u duhu obljetnice istaknuo ulogu Sajma knjiga kao čuvara tradicije pisane reči. On je istakao kako je obaveza Odbora bila ove godine na pravi način obilježiti godišnjicu, stoga su napravljena i dva filma o povijesti manifestacije. Iako Odbor želi sačuvati tradiciju, Avramović je izrazio i težnju ići ukorak sa vremenom najavljujući nove programe –Festival mladih stvaralaca koji za predložak imaju knjigu i Razgovor o knjizi sa istaknutim osobama iz područja gospodarstva, vojske, crkve, politike i sporta, koji će se održavati svakodnevno u sali „Borislav Pekić“.

 

beogradski sajam knjiga banner

60. međunarodni beogradski sajam knjiga (25.10.-1.11.2015)

 

Najavljujući studiozan i sveoubuhvatan program Rusije, ovogodišnjeg počasnog gosta, govorila je Irina Gnjedkova, savjetnik za pitanja kulture veleposlanstva Ruske Federacije u Srbiji. Ona je naglasila kako je 2015. godina proglašena za godinu književnosti u Rusiji, kao i da će se na štandu Ruske Federacije naći oko 1.500 knjiga, a među njima bit će predstavljeno i djelo „Stara Srbija – drama jedne civilizacije“ iz pera veleposlanika Srbije u Moskvi Slavenka Trzića. Prema njenim rečima, bit će održane brojne manifestacije, 20 prezentacija knjiga i 17 sastanaka sa autorima. Za posjetitelje Međunarodnog beogradskog sajma knjiga bit će upriličena izložba fotografija „Blaga ruske pismenosti”, iz kolekcije muzeja „Kalomenskoe”, koja je posvećena povijesti razvoja ruskog pisma i književne kulture. Centralno mesto u ruskom programu zauzet će tema pravoslavlja. Pod nazivom „Pravoslavna Rusija” bit će predstavljena izložba knjiga, kao i niz manifestacija, među kojima je razgovor o „Pravoslavnoj enciklopediji“, istakla je Irina Gnjedkova, dodajući kako će naročito bogat program za učenje ruskog jezika imati Državni institut za ruski jezik „Puškin” i da će tokom Sajma biti uspostavljen video most Beograd–Sankt Peterburg.

Nadežda Kuščenkova, direktoica Ruskog centra za kulturu i nauku „Ruski dom“ izjavila je kako je knjiga u Ruskom domu uvek zauzimala specifično mesto, i da Ruski dom u svoj posjedu ima više od 80.000 knjiga koje se sada mogu naći i u elektronskom izdanju. Ona je istaknula kako je čast dati doprinos ovakvoj manifestaciji i naglasila kako će se već spomenuta galerija fotografija nakon sajma knjiga nalaziti u Ruskom domu i biti otvorena za posjetitelje mjesec dana.

 

beogradski sajam knjiga 2015 second press conference

Održana druga konferencija za novinare povodom Beogradskog sajma knjiga

 

O pratećem programu Sajma knjiga govorio je Dragan Hamović, urednik programa. On je naglasio kako će fokus ovogodišnjeg programa Sajma knjiga, kao i pratećih programa u okviru Foruma sajma knjiga, biti usmjeren na šest godišnjica od značaja za srpsku kulturu i povijest, a to su: 100 godina od rođenja Branka Ćopića gdje će se govoriti o njegovim delima koja već godinama povezuju BiH i Srbiju, već spomenutu obljetnicu 60 godina sajma knjiga, 80 godina od rođenja Danila Kiša, 120 godina od rođenja Milana Kašanina, 140 godina Branislava Petronijevića i 1200 godina Metodija Solunskog, slovenskog prosvetitelja. Tribine će biti posvećene Branku Ćopiću, „heretiku golubijeg srca“, rusko-srpskim književnim vezama, aktualnoj jezičnoj politici i novom ciklusu akcije „Negujmo srpski jezik“, Andrićevim romanima iz rata, problemu književnosti i subverzivnosti, marginaliziranom izdavaštvu poezije, godišnjicama Don Quixotea i Chaplinove epohalne pojave, povijesti i suvremenosti srpskog stripa. Najavljena je i serija sajamskih razgovora s istaknutim srpskim autorima iz Srbije i okruženja (Drago Kekanović, Goran Petrović, Radivoj Radić, Milena Marković, Nikola Malović, Jasmina Ahmetagić…). Pored navedenih tema, književni program Sajma knjiga bavit će se kao i svake godine suvremenom izdavačkom produkcijom, aktualnim djelima domaćih i inozemnih autora i pratećim programima izlagača.

Jubilarni 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga predstavit će brojna izdanja i izdavače, uz bogatstvo i raznolikost pratećih programa i izložbi, što će tradicionalno obilježiti posljednji tjedan 10. mjeseca u Beogradu kao praznik knjige i kulture. Tijekom te kulturne manifestacije, koja Srbiju stavlja na kulturnu kartu Europe, pod sloganom „Što bi bilo da nije bilo“ publici će biti na raspolaganju ponuda 483 izlagača, brojni sadržaji i tribine.

I CitajMe.com ove će godine izvještavati s beogradskog sajma knjige stoga očekujte najave i novosti

 

Beogradski sajam knjiga

 

Photo: 2015 Beogradski sajam

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close