O podnošljivosti, Aleš Čar naslovnica

O podnošljivosti

„Onda se na cesti zaustavila stojedinica. Tete su se bez pozdrava i uputa nagurale i odvezle. Odjednom smo bili sami nasred ceste. Zadnji je bio zadovoljan. U biti je sjajio. Na ramena mi se počela spuštati težina. Bilo je jasno da stvari izmiču kontroli.“

 

Naslov originala: O znosnosti, Aleš Čar

 

O podnošljivosti, Aleš Čar naslovnica

O podnošljivosti, Aleš Čar

Roman O podnošljivosti mogao bi se okarakterizirati kao obiteljska drama jer su u centru pozornosti tri generacije kaotične talijanske obitelji koju čitatelji upoznaju preko jednog od njenih najmlađih članova, čije ime nije navedeno. U središtu događaja je stari Otac, djed pripovjedača, njegove kćeri Nulta, Prva, Druga, Treća i Četvrta te jedan od sinova Prve, Zadnji, no spominju se i brojni drugi likovi.

Život starog Oca obilježen je ratovima, vojskom, kontrabasom koji mu je nekoliko puta spasio život, prevarama i alkoholom. Nulta nije njegova biološka kćer, zbog čega je u prošlosti nije želio pod svojim krovom. Suprotno tome, Prvu je uvijek najviše volio, te mu je ona bila svojevrsna zamjena za sina kojeg nikad nije imao. Odnos Prve i starog Oca graniči s normalnim, što eventualno dovodi do smrti Mame. Prva uskoro odlazi u Antwerpen, gdje osnuje obitelj i rodi djecu koja je kasnije napuštaju, svi osim Zadnjeg. Zbog različitih problema i načina na koji Prva postupa s njim, Zadnji se okreće drogi, a Prva se ne može pomiriti s činjenicom da ga ne može kontrolirati. Njihovi obiteljski problemi ih dovode natrag u Sloveniju pa pripovjedač opisuje različite dramatične situacije koje se odvijaju za vrijeme tih posjeta, istovremeno zadužen za Zadnjeg, koji se spetlja sa sestričnom Fufom.

Godinama kasnije, pripovjedač dobiva paket ceduljica koje je Zadnji ispisivao zadnjih nekoliko mjeseci svog života, opisujući svoju borbu s drogom i kriminalom, te zadnje dane svog života i života starog Oca.

O znosnosti, Aleš Čar naslovnica

O znosnosti, Aleš Čar

 

Potresna obiteljska priča

Ova vrlo potresna i dramatična priča nikog neće ostaviti ravnodušnim, iako to ne znači kako će se svima svidjeti. Cijeli je roman, a osobito njegov kraj, prikazan surovo, gotovo bolno, bez ikakve zadrške. Priča je zbog toga na više mjesta potresna i šokantna, stoga čitatelji moraju biti spremni na sve ako se odluče za čitanje ove knjige. Autor otvoreno govori o navikama i svakodnevici ovisnika o drogama, o nasilju u obitelji, incestu, problemima s alkoholom i drugim neugodnim temama.

U isto vrijeme, roman će vas prikovati za stolac i nećete ga ispuštati dok ne dođete do njegovog kraja. Ipak, čitajući roman Aleša Čara, naišla sam na nekoliko dijelova koji su me bili pomalo teški. Kako ni jedan od likova nema konkretno ime, prvih tridesetak stranica je teško shvatiti radnju, te tko je tko od likova. Također, pomalo zbunjujuća je činjenica kako stari Otac nije otac pripovjedača, već njegov djed, a Mama nije majka pripovjedača, već njegova baka. Vrijeme ovog romana također nije u logičnom slijedu, već se isprepliću prošlost i sadašnjost, a granica između njih nije uvijek jasna.

Najvažniji likovi su okarakterizirani vrlo detaljno i slojevito, zbog čega sam tijekom čitanja prema određenim likovima razvila vrlo snažne emocije, bile one pozitivne ili negativne. Roman obiluje digresijama kojima pripovjedač daje širu sliku svoje obitelji, kao i detalje kojima objašnjava prošlost likova u djelu. S obzirom na strukturu djela, roman je podijeljen na pet dijelova kojima prethodi prolog, a nakon svega slijedi epilog. Svaki od pet dijelova je nadalje podijeljen na poglavlja, od kojih svaki nosi naziv osobe ili predmeta oko kojeg je izgrađen.

Priča je prilično dinamična i kompleksna, iako se ne temelji na nekom konkretnom zapletu, već na povijesti jedne obitelji. S obzirom na tematiku i probleme koje autor obrađuje u ovom romanu, preporučujem ga ozbiljnijoj čitalačkoj publici.

 

Hrvatsko izdanje

vbz_s80x88 O podnošljivosti

Comments

comments

Studentica treće godine anglistike i rusistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz studentske poslove i učenje voli kratiti vrijeme gledanjem filmova, druženjem s dragim ljudima i, naravno, čitanjem.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close