Taras Shevchenko picture

Nova knjiga o Tarasu Ševčenku na Internetu

2014. g. objavljena je knjiga Leonida Uškalova ‘Moja Ševčenkova enciklopedija’ koju je autor pisao više od 5 godina.

Taras Hryhorovych Shevchenko

Taras Hryhorovych Shevchenko

Na predstavljanju pisac je obećao kako će na sljedeći Ševčenkov rođendan (9. ožujka 2015.) objaviti knjigu u elektroničkom obliku s besplatnim pristupom.

Sada knjigu mogu čitati svi koje zanima Ševčenko, njegov život i rad.

Knjiga ima više od 300 eseja u kojima autor propituje različite aspekte Ševčenkove poetike, umjetnosti, biografije.

Ova knjiga se ne može nazvati čisto znanstvenim radom. Autor je učinio veliki posao, istraživao arhive, znanstvene radove, ali je dodao i mnogo vlastitog mišljenja. To čini ovu knjigu zanimljivijom od nekih drugih studija o Ševčenku.

No, Ševčenko je odavno u Hrvatskoj. 1863. godine mladi hrvatski pjesnik August Šenoa je prvi put od Južnih Slavena preveo i predstavio hrvatskima čitateljima Ševčenkovu pjesmu pa upoznao Hrvatima ne samo s ukrajinskim pjesnikom, već i s Ukrajinom. Zahvaljujući Šenoi, Hrvati su doznali da Ukrajina nije „Malorusija“ kao što su to Rusi pokušavali svima predstaviti. Prevoditelj je pokazao patnje ljudi čiju su zemlju i život zarobili susjedi; štoviše – također Slavenima, koji pokušaju uništiti čak i ime tih neosvojenih ljudi. Bio je to prvi jasan dokaz da je popularni hrvatski mit o slavenskom bratstvu – samo mit. Zatim je Ševčenkovu zbirku pjesama preveo i objavio August Harambašić. Prošle godine ‘Matica hrvatska’ objavila je zbirku ‘Taras Ševčenko – Izabrane pjesme’.

Nadamo se kako će hrvatski slavisti i ukrajinisti biti zainteresirani i za drugi, alternativni pogled na poznatog ukrajinskog slikara i pjesnika Tarasa Ševčenka.

Ovu enciklopediju na ukrajinskom jeziku možete preuzeti na našim stranicama ovdje.

Comments

comments

Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close