Noćni vlak za Lisabon, Pascal Mercier naslovnica

Noćni vlak za Lisabon – Pascal Mercier

Impresija

Noćni vlak za Lisabon, Pascal Mercier naslovnica

Noćni vlak za Lisabon, Pascal Mercier

Pascal Mercier pseudonim je švicarskog filozofa Petera Bierija. Njegov poziv je vidljiv u romanu jer se djelo bavi brojnim filozofskim pitanjima na koje zapravo nema konačnog odgovora, ali nam daje jedno viđenje ljudskog života i onoga što ga određuje.

Glavni lik je genijalan, ali dosadan profesor klasičnih jezika Raimund Gregorius koji već desetljećima radi u gimnaziji u Bernu. No jedan slučajan susret s lijepom Portugalkom potakne ga na učenje portugalskog jezika, a knjiga Amadeua de Prada potakne ga da napusti svoj dosadašnji život i otputuje u Lisabon u potrazi za autorom knjige koja ga je obuzela. I tako, malo-pomalo, glavni lik postaje upravo Amadeu de Prado, iako je mrtav već desetljećima. Profesor Gregorius susreće ljude koji su poznavali Amadeua i stvara sliku kompleksne ličnosti koja je ostavila dubok trag na svima koji su ga poznavali.

Autor dobro poznaje Portugal i njegovu povijest te spominje mračnu etapu 20. stoljeća – Salazarovu diktaturu. Osim toga govori o propitivanju vlastitog života, o tome koliko sami izabiremo svoj životni put, a koliko je on uvjetovan nekim okolnostima kojih možda i nismo u potpunosti svjesni, što je to moral, o čemu ovisi sloboda, a sve to i mnogo više teme su kojima se bavi Amadeu de Prado u svojoj knjizi Zlatar riječi. A profesor Gregorius u potrazi za Amadeuom pronalazi i samog sebe.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close