Nemreš bit pametan, Sonja Zubović naslovnica

Nemreš bit pametan

Zabavno i poučno – uz dobar marketing, ova bi knjiga brzo došla na prva mjesta prodaje

 

Naslov originala: Nemreš bit pametan, Sonja Zubović

(Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2015)

 

Sonja Zubović, autorica je koja, čini se, od početka svoje karijere ima (ne)sreću da je više cijenjena izvan granica matične zemlje, nego kod kuće. Davne 1996. g. njezina je debitantska knjiga „Kako se gleda abeceda“ tek nakon pohvale u Bruxellesu ušla u hrvatsku lektiru, u kojoj se zadržala do danas, kao jedina knjiga koju su ilustrirala djeca.

Nemreš bit pametan, Sonja Zubović naslovnica

Nemreš bit pametan, Sonja Zubović

Tijekom dvadesetogodišnje karijer, autorica je nastavila s pisanjem mnogobrojnih naslova za djecu i mlade, a posljednjih godina okušala se i u literaturi za odrasle, podjednako poeziji i prozi. Njezini su knjige izdavane kod različitih nakladnika, neke od njih prevedene i na više jezika, te je osvojila niz domaćih i stranih priznanja.

Njezino najnovije djelo, roman „Nemreš bit pametan“, izdano prije nekoliko mjeseci u „Biblioteci Velika“ Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, knjiga je koja iz više razloga zaslužuje pažnju publike. Osim što je radnja ispričana na neobičan način – naizmjence iz perspektive pet glavnih likova, ovaj roman vjerojatno je prvi ikad izdan na ovim prostorima koji progovara o temi disleksije, naizgled opće poznatoj teškoći u čitanju, pisanju i računanju, a istovremeno nečim što je još uvijek obavijeno brojnim stereotipima i nedovoljnim razumijevanjem, čak i kod zaposlenika u školstvu.

 

Klasična obitelj bez stereotipa

Na prvi pogled klasična hrvatska obitelj, otac zubar i majka knjižničarka, žive sa svoja dva sina tinejdžera – kako to obično biva, potpuno drugačija. Dok je Ivo majstor zavođenja kad su pitanju djevojke, no s nešto manje uspjeha u školi, njegov brat Jura sušta je suprotnost – odličan učenik koji u djevojkama vidi samo kolegice. Peti član obitelji, njihova je nešto starija polusestra Bruna, studentica violončela u Beču, očevo dijete iz prvog braka, tragično završen prometnom nesrećom u kojoj je poginula Brunina majka.

Već od početka romana, Sonja Zubović uspješno izbjegava stereotipe tako često susretane u žanrovskoj literaturi – nema tu nikakvog sukoba između Brune i njezine pomajke, upravo suprotno, iako ju nikad nije zvala mamom, Bruna i nova tatina supruga od početka su se jako zavoljele i postale bliske. Jednako tako, nema nikakvih problema ni između dvojice braće i njihove starije polusestre, štoviše oni se međusobno obožavaju i ne mogu dočekati da provode vrijeme zajedno, s obzirom na Brunin boravak u Beču.

No, ima nekih drugih, za moderne obitelji, tako poznatih problema. Osim uobičajenih razmirica i podbadanja među braćom, kraj je školske godine, a čini se se kako ove godine Ivo neće izbjeći padanje razreda, čak ni uz veliku majčinu pomoć. Saznat ćemo brzo kako problem nije tek u lijenosti, kako Ivi često predbacuju, već u disleksiji koja ga ometa u učenju i zbog koje se mora truditi daleko više od ostalih vršnjaka. A nakon što se iz Beča na nekoliko dana u Zagreb vrati zaljubljena Bruna, kako bi pokušala proći na važnoj audiciji, te ubrzo na Facebooku doživi ljubavno razočaranje u potencijalnog dečka s kojim je nerazdvojna u Beču, cijela će se obitelj ujediniti kako bi pokušali riješiti sve goruće probleme…

Mnogo je toga skriveno ispod površine ovog romana za tinejdžere koji se lako i brzo čita – osim očekivanog naglašavanja važnosti obiteljskog zajedništva, marljivosti i ljubavi, Sonja Zubović donosi nekoliko elemenata koji njezin roman čini pretendentom za neke buduće izbore lektirnih naslova. Osim već spomenute disleksije koju autorica uspijeva dočarati, s obzirom na obiteljsko iskustvo, na uvjerljiv način kroz razmišljanja njenog lika koji se uspješno bori s tim poremećajem u učenju, posebno treba istaknuti način na koji je prezentirana radnja, a koji će biti iznimno zanimljiv (pa i edukativan) mladim čitateljima. Dok kronološki pratimo priču, umjesto jednog sveznajućeg, pripovijedač redom postaju svih pet članova obitelji, te na taj način dobivamo mogućnost ući u misli i razumjeti postupke svakog od glavnih likova.

 

Nedostaje još samo… marketing

Također, autorica uvodi i jedan intrigantan motiv Brunine bake koja bivšem zetu nije nikad oprostila što se ponovno oženio i dobio djecu, te time priču ovog romana čini životno uvjerljivijom. Dinamična radnja, zanimljiv obrat kad je u pitanju Ivina škola, te posebno interesantan rasplet nevjere Brunine simpatije u Beču, zadržat će tinejdžere uz knjigu dok ju ne pročitaju u jednom čitanju.

Na kraju treba reći kako bi Sonja Zubović, u slučaju da je ovu knjigu izdala neka od snažnijih nakladničkih hrvatskih kuća za mlade, uz dobar marketing vrlo brzo došla na prva mjesta prodaje i naslovnice, no kako to nije slučaj, preostaje tek nada da će (često ne pretjerano zahtjevna) publika – roditelji koji kupuju djeci knjige – ipak prepoznati o kako se zanimljivom i poučnom, a istovremeno zabavnom, djelu radi.

 

 

Hrvatsko izdanje


Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade logo Nemreš bit pametan

 

 

 

Ovaj autorski tekst zajednički je financiran od strane CitajMe.com i Udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close