Nebo u kupinama, Nataša Kramberger naslovnica

Nebo u kupinama

Roman koji nema početka ni kraja; priča koja teče, baš poput vode

 

Naslov originala: Nebesa v robidah, Nataša Kramberger

 

Nebo u kupinama, Nataša Kramberger naslovnica

Nebo u kupinama, Nataša Kramberger

Roman ‘Nebo u kupinama’ prvijenac je mlade slovenske autorice Nataše Kramberger. Ovo djelo autorici je priskrbilo veliku pažnju domaće, ali i europske književne javnosti; roman je ušao u uži izbor za osvajanje slovenske književne nagrade Kresnik, nakon čega je Kramberger otišla i korak dalje te za njega osvojila i nagradu Europske unije za književnost.

‘Nebo u kupinama’ donosi priču o djevojci iz slovenske provincije Jani koja na tržnici u Amsterdamu susreće Bepija, starca iz Italije koji prodaje svetu ribu. Jana je, iz sela u kojem je odrastala, u svijet ponijela priče kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina, upravo u vrijeme kad je ta sredina prolazila kroz bolnu tranziciju.

Ona je pripadnica posljednje generacije jugoslavenskih pionira, no zbog svega što se događa oko nje, Jana popušta pritisku okoline te kreće na vjeronauk, iako o vjeri i religiji ništa ne zna.

Radnja se prebacuje u budućnost gdje čitatelj kroz Janine oči upoznaje Amsterdam u ponešto drugačijem svjetlu od uobičajenog – tu su kradljivci bicikala, susjedi Turci, neugodna poštanska službenica i policajci, baka Kineskinja djeteta kojeg Jana čuva i mnogi drugi neobični likovi.

Bepi, rođen u najgore vrijeme 20. stoljeća, upravo između dva svjetska rata, ostao je bez roditelja na neobičan način te zato kao da je osuđen na stalno lutanje i potragu za smislom, srećom i ljubavi. Putuje širom svijeta, u Indiju i Južnu Ameriku, traga za zlatom, svetom rijekom i svetom ribom koja u njoj živi. Na kraju ostaje živjeti  u kući-čamcu u Amsterdamu, znakovitog imena Sarajevo, a kćer mu iz Indije šalje njegovu unuku, koja upravo treba krenuti u školu kako bi se Bepi o njoj brinuo.

U Amsterdamu nestaje struje i cijela civilizacija kao da zastaje na trenutak. A kad se Jana i Bepi sretnu, čini se kako će posljedice tog susreta biti dalekosežne za oboje…

Nebesa v robidah, Nataša Kramberger naslovnica

Nebesa v robidah, Nataša Kramberger

Uz dvoje glavnih likova, upravo se spomenuti motiv ribe i vode isprepliću s radnjom cijelog romana. U romanu je prisutno mnogo priča – nekih realnih, drugih iracionalnih, ponekih i bajkovitih – koje se isprepliću, spajaju i stvaraju mješavinu neobičnih, smiješnih, čudnih, ponekad i neugodnih slika, te poput rijeke teku prema svom ušću.

Također, roman je napisan na neobičan način, fragmentiranim stilom, prikazom različitih vremena i prostora radnje, sastavljen je od tri dijela i uvoda u kojem se pojavljuju svi važniji likovi i pripovjedne niti. No, tek nakon što čitatelj okrene posljednju stranicu shvatit će kako roman nema ni početka ni kraja, već teče, baš poput vode.

Na nedavnom gostovanju u Zagrebu, Nataša Kramberger je istaknula kako je inicijalno ova knjiga trebala govoriti o slovenskoj ruralnoj sceni, no tijekom pisanja roman ju je odveo u drugom smjeru. Također, napomenula je kako se u pisanju romana poslužila teatarskom tehnikom pa tako svaki lik „igra“ svoju ulogu, dok se susreće s drugim likovima. Autorica naglašava kako je mala ruralna sredina u kojoj je odrasla imala važnu ulogu u njezinu životu i pisanju, te joj je upravo ta činjenica pomogla u stvaranju kontrasta u multietničkom svijetu čiji je danas pripadnik.

Autorica je otkrila i zanimljivu priču kako je došlo do naslova romana – radilo se o odluci u zadnji čas, ali se s vremenom oko dvosmislenog (ili mnogostruko smislenog) naslova puno razglabalo – neki su ga tumačili biblijski, drugi politički, dok su primjerice u Italiji odlučili da će ime romana u sljedećim izdanjima promijeniti kako publika ne bi imala krivu predodžbu o temi.

Nataša Kramberger rođena je 1983. g. te nakon što je djetinjstvo provela na selu, jedno je vrijeme živjela u Utrechtu i Milanu, a na kraju, igrom slučaja, put ju je odveo u Berlin gdje i danas živi. Godine 2006. osvojila je slovensku nagradu za mlade autore, a godine 2010. za roman ‘Nebo u kupinama’ dobila je europsku nagradu za književnost. Proteklih godina osim pisanja, Kramberger promiče spoj ekologije i umjetnosti u ekološko-umjetničkom kolektivu Zelena centrala kojeg je osnovala u rodnom selu Jurovskom Dolu.

 

Hrvatsko izdanje


ljevak_s100x32 Nebo u kupinama

 

 

Ovaj autorski tekst zajednički je financiran od strane CitajMe.com i Udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close