Na kraćem kraju Sunčane aleje, Tomas Brusig naslovnica

Na kraćem kraju Sunčane aleje – Tomas Brusig

Impresija

Na kraćem kraju Sunčane aleje, Tomas Brusig naslovnica

Na kraćem kraju Sunčane aleje, Tomas Brusig

Knjigu sam kupila u novootvorenoj knjižari izdavačke kuće „BOOKA“ u Beogradu i sa velikim zadovoljstvom mogu da je preporučim kao odličnu i pomalo drugačiju knjigu. Ne znam da li bi ova knjiga bila interesantna sadašnjoj omladini, ali meni jeste, jer sam ja u vreme u kojoj se odvija radnja knjige možda bila omladinka, približnih godina kao oni, nisam sigurna, a i ako nisam poznate su mi okolnosti. Tada niko od nas nije znao da će jednoga dana doći do rušenja Berlinskog zida i da neće postojati Istočna i Zapadna Nemačka, o kojoj smo mi učili iz tadašnjeg udžbenika geografije. U knjizi se na jednom mestu pominje Jugoslavija, mada kao zemlja koja baš nema dobar kvalitet tih zapadnih ploča, ali ih ima, a to je veoma važno, jer mada smo bili socijalistička zemlja neke stvari sa zapada su brže dospevale kod nas nego do Istočne Nemačke.

Iz uvoda shvatili ste da je reč o srednjoj školi, ali u Istočnom Berlinu u vreme posle Drugog svetskog rata, kada je odlučeno da jedan kraći deo ulice divnog naziva Sunčana Aleja od broja 379 pripadne Rusima, jer se Staljin brže snašao i upalio Čerčilu cigaru… ovo je jedna od teorija petnaestogodišnjeg dečaka Mihaela Kupiša zvanog Miha, koga mama zove Miša, jer želi da ga upiše u Crveni Internat, a posle da ide na školovanje u Rusiju.

Miha ima drugare Marija, Čupu,Ćoru, Debelog i najveće zadovoljstvo im je da slušaju zabranjene pesme medju kojima im je omiljena „Moscow, Moscow“ od Wonderlenda. U školi je kao i u svakoj školi, sem što moraju veoma paziti na svoje ponašanje da ne osramote svoju voljenu otadžbinu. Ako zgeše pišu za kaznu referate. Jednom, čekajući da pročita svoj referat Miha se nadje u uskom hodniku sa najlepšom devojčicom Mirijam koja mu obećava da će ga jednom poljubiti.

Njihovo odrastanje je kao i u bilo kojoj zemlji, žele da se dopadnu devojčicama, da nešto nauče, da dodju do aktuelnih ploča, da idu u plesnu školu takodje zbog devojčice Mirijam, ali i da saznaju šta je egzistencijalizam… a da, vozi se trabant, bez dozvole.. i sreće se Gorbačov.. a tu je i Ujka Hari, rodjak sa zapada koji im švercuje razne gliposti i sitnice. Preporuka za one koji znaju kako je nekada bilo.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close