Mračna mjesta, Gillian Flynn naslovnica

Mračna mjesta

Potraga za istinom o prošlosti natjerat će vas na posjetu mnogim mračnim mjestima

 

Naslov originala: Dark Places, Gillian Flynn

 

Mračna mjesta, Gillian Flynn naslovnica

Mračna mjesta, Gillian Flynn

Nakon što nas je oduševila s ‘Nestalom‘ (Gone Girl), od nedavno čitatelji mogu uživati i u još jednom sjajnom prevedenom trileru Gillian Flynn‘Mračna mjesta’ (Dark Places), romanu u originalu, napisanom 2009. g., 3 godina ranije od autoričina najvećeg književnog hita. Flynn je, inače, pažnju svjetske javnosti privukla svojim književnim debijem ‘Oštri predmeti’ (Sharp Objects) koji je 2006. godine mladoj autorici priskrbio niz književnih nominacija i nagrada. Sve romane Gillian Flynn u Hrvatskoj izdala je nakladnička kuća Fraktura.

 

Filmske ekranizacije privukle veliku pažnju gledatelja

‘Nestala’ je nedavno i podjednako dobro ekranizirana u režiji Davida Finchera, sjajno prenesena u filmski svijet nadahnutim glumačkim izvedbama Rosamund Pike, Bena Afflecka i Neila Patricka Harrisa. Otprije mjesec dana i ‘Mračna mjesta’ doživjela su svoju filmsku premijeru, no čini se kako film u čijoj naslovnoj ulozi nastupa Charlize Theron, zbog scenarističkih zahvata, je na nešto nižoj razini kvalitete u odnosu na knjigu.

U središtu priče ‘Mračnih mjesta’ usamljena je tridesetogodišnjakinja Libby Day koja je, dok joj je bilo tek 7 godina, jedina preživjela ubilački pohod u roditeljskoj kući počinjen od poludjelog sotonista. Njene sreće nisu bili majka i dvije, tek nešto starije, sestre, a za ubojstva je okrivljen njezin 7 godina stariji brat Ben.

Upravo je Libby svojim svjedočenjem na sudu bila zaslužna za smještanje brata iza rešetaka, kojeg nakon tog dana niti jednom nije čula ni vidjela. Od dana otkad se dogodio strašni zločin, a kako otac, lokalni alkoholičar i propalica, s njima odavno nije živio, život Libby se pretvorio u seljenje od jednog člana rodbine drugom, pri čemu je zbog psihičkih posljedica nakon svega što je prošla, izrasla u zatvorenu, nekomunikativnu osobu – asocijalnu kleptomanku. Nakon što postane punoljetna, Libby će nastaviti živjeti od donacija koji su joj uputili mnogi Amerikanci dirnuti njenom tragedijom, no kako u životu neće raditi niti jedan dan, i taj novac će postepeno presušiti.

Kad konačno ostane bez novca u svojim tridesetim godinama, Libby će biti prisiljena na suradnju s neobičnom organizacijom – Kill Club – ljudima opsjednutim rješavanjem slučajeva ubojstava koji, po njihovom mišljenju, nisu bili pravedno razriješeni u prošlosti.

 

Dark Places, Gillian Flynn cover

Dark Places, Gillian Flynn

Preispitivanje istine iz prošlosti

Upravo su i Benova ubojstva članova najbliže obitelji jedna od tih, te članovi ovog kluba istinski vjeruju kako je Ben neopravdano osuđen za nešto što nije počinio. Prisiljena neimaštinom, Libby će u želji da zaradi koju stotinu dolara kako bi i dalje nastavila živjeti samotnjačkim životom, pristati porazgovarati s nekim ljudima iz davne prošlosti vezano uz tragični događaj.

Nakon što prvi put, nakon dugih godina, ponovno vidi brata u zatvoru i porazgovara sa njim, počinje sumnjati kako sve ono u što je vjerovala 24 godine možda ipak nije istina. Libby će krenuti u potragu za istinom, a ono što će iz dana u dan saznavati, bit će podjednako šokantno za nju i čitatelja…

 

Klasični whodunit vrsnog pripovjedača

Za razliku od neobično strukturirane priče ‘Nestale’ gdje tijekom romana imamo nekoliko preokreta zbog kojih i sam čitatelj više nije siguran tko je pozitivac, a tko zločinac, ‘Mračna mjesta’ su klasični whodunit – roman u kojem smo u potrazi za (pravim) počiniteljem teških ubojstava. Ipak, to ne znači kako i ovaj put Flynn nije posegnula za sličnim efektnim rješenjem pripovijedanja – pa tako priču ne pratimo kronološki, već se ona nudi naizmjence epizodama iz prošlosti i sadašnjosti, kroz perspektivu više pripovjedača.

Upravo iz tog razloga, šokantna istina što se događalo te hladne noći na jednoj farmi u Kanzasu, postepeno će se otkrivati čitatelju i glavnoj junakinji, a do posljednjih stranica nedostajat će vam dijelovi slagalice koji će se tek na kraju savršeno posložiti.

Gillian Flynn vrstan je pripovjedač koja svoju priču postepeno otvara pred čitateljem, na taj način pozivajući na okretanje nove stranice, stoga ne čudi kako se ovaj roman jednako kao i ‘Nestala’ čita u jednom dahu jer, naprosto, morate saznati što se dogodilo (nakon).

Uz to što sjajno gradi kompoziciju svojih romana, i ovaj put Flynn se vješto između redova „obračunava“ s malograđanskom Amerikom, američkim snom, tinejdžerskim ljubavima, iznosi stav o obiteljskom nasilju, priča o pomalo bizarnoj fascinaciji Amerikanaca utamničenim ljudima te mnogim drugim detaljima o kojima ćete razmišljati tek nakon što zatvorite posljednju stranicu knjige.

Stoga, ako ste voljeli ‘Nestalu’, i u ovom romanu Gillian Flynn ćete neopisivo uživati, dok u slučaju da niste pročitali niti jedan roman ove sjajne autorice, predlažemo da započnete čitanje njezinih romana upravo onim redoslijedom kako ih je napisala.

 

Hrvatsko izdanje

fraktura_s182x30 Mračna mjesta

 

 

Strano izdanje

amazon_s30x30 Dark Places

 

book_depository_s30x30 Dark Places

 

 

Ovaj autorski tekst zajednički je financiran od strane CitajMe.com i Udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close