Miljenko Jergović portrait

Miljenko Jergović dobitnik Njegoševe nagrade za roman ‘Rod’

Rod, Miljenko Jergović naslovnica

Rod, Miljenko Jergović

Međunarodni žiri za dodjelu “Njegoševe nagrade” na zasjedanju održanom na Cetinju donio je odluku da se “Njegoševa nagrada” za 2015. godinu dodijeli Miljenku Jergoviću za roman ‘Rod‘, objavljen 2013. godine u izdanju Frakture.

Žiri je ratmatrao 17 prijedloga koje su kandidirali selektori iz regije: BiH, BugarskeMakedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a potom je, u kontekstu vrednovanja estetskih dostignuća, napravio uži izbor za dodjelu ovog uglednog međunarodnog priznanja.

U skladu s poslovnikom o radu, žiri je nakon odabira užeg izbora, u koji su ušli Miljenko Jergović, David Albahari i Dimitar Baševski, tajnim glasovanjem, velikom većinom glasova, odlučio Njegoševu nagradu dodijeliti književniku iz Hrvatske Miljenku Jergoviću.

Prema mišljenju žirija, Jergović je jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca “prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslavenske dramatične sukobe sudbine i tragedije. Njegov je opus naš opus s kraja XX vijeka, opus jedne dezintegracije koja prirodno stremi k duhovnoj reintegraciji i katarzi. Jergovićev rod jeste katarza pripadnosti kroz njeno problematiziranje, kroz ljubav, kroz jezik i kroz memoriju i naraciju. Zato njegov roman ‘Rod’ dekonstruira koncept nacionalnog identiteta i suočava se sa polifonim identitetima na južnoslavenskim područjima”.

Odluku o dobitniku Njegoševe nagrade donio je Međunarodni žiri u sastavu istaknutih književnika i znanstvenika iz sedam zemalja regije: akademik Zdenko Lešić (Bosna i Hercegovina), prof. dr sc Svetlozar Igov (Bugarska), akademik Katica Ćulavkova (Makedonija), prof. dr Aleš Debeljak (Slovenija), prof. Filip David (Srbija), akademik Sreten Perović (Crna Gora) i predsjednik Vlaho Bogišić (Hrvatska).

Njegoševu nagradu uručuje Predsjednik Crne Gore na Cetinju.

 

RTCG

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close