Melihat iz Glog, Danilo Nikolić naslovnica

Melihat iz Glog – Danilo Nikolić

Impresija

Melihat iz Glog, Danilo Nikolić naslovnica

Melihat iz Glog, Danilo Nikolić

Bibliotekarka mi je odavno preporučila ovu knjigu, ali sam odlagala uz obrazloženje da mi se ne čita nešto što postoji samo u knjigama, misleći da priča nije realna, pošto je tema ljubavna priča između Srbina i Albanke na Kosovu. Kada je pisac Danilo Nikolić umro htedoh da uzmem, pa nikako, jer inače retko čitam ljubavne romane.

Knjiga se čita odjednom. Veoma je lepa. Volela bih da je po istinitom događaju i da se takva ljubav desila, iako je tragično završena i neostvarena. Čista, divna, ali zabranjena ljubav. Učitelj Stanko, strastveni pecaroš u lovu na pastrmke na Belom Drimu, sreće čudo prirode, lepotu devojku Melihat koja se kupala u reci. Oboje su se zaljubili jedno u drugo i zavoleli za čitav život. Priču koja se dogodila šezdesetih godina, nam kazuju 1999-te muž Stankove sestre Rose, ujedno njegov kolega učitelj i najbolji prijatelj, i Melihat. Imamo dve verzije, veoma slične, pošto nam pričaju dobri mučeni ljudi koji su mnogo toga preživeli do 1999. Melihat potvrđuje da je Stanka ubio njen otac i da to nije mogla da spreči.

Dirljivo i tužno. Čitalac može samo da oseća tugu i bespomoćnost. Nemam iluzije da u svim delovima sveta ljubav pobeđuje. Na Kosovu ljubav ne pobeđuje, a ova knjiga to potvrđuje.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close