Marlon James PORTRAIT

Marlon James osvojio Man Booker 2015

Autor s Jamajke Marlon James osvojio je ovogodišnju nagradu Man Booker za svoj roman inspiriran pokušajem ubojstva Boba Marleya 1970. g.

 

Michael Wood, predsjednik žirija, opisao je „A Brief History of Seven Killings“ (Kratku povijest sedam ubojstava) kao “najuzbudljiviju” knjigu u užem izboru finalista. Naglasio je kako je žiri donio jednoglasnu odluku o pobjedniku, u manje od dva sata.

 

man booker 2015 shortlist authors

Finalisti Man Bookera 2015

 

680 stranica dugačak ep bio je “pun iznenađenja”, jednako tako i “vrlo nasilan” i “pun psovki”, rečeno je u utorak u Londonu kad je Marlon James proglašen pobjednikom, te osvojio nagradu u iznosu od £ 50.000. Nagradu 44-godišnjem autoru predala je Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, supruga princa Charlesa.

On je prvi autor s Jamajke koji je osvojio nagradu Man Booker. Primajući nagradu, rekao je kako je veliki dio romana inspiriran reggae glazbom.

A Brief History of Seven Killings, Marlon James cover

A Brief History of Seven Killings, Marlon James

“Reggae pjevači Bob Marley i Peter Tosh bili su prvi koji su prepoznali da glas koji dolazi iz naših usta je istinski put za fikciju i poeziju.”

Priznao je kako je “tako nestvarno” osvojiti ovu nagradu te ju posvetio svom pokojnom ocu koji je u oblikovao njegov “književni senzibilitet”.

 

Turbulentan život na Jamajci

 

Smještena u razdoblje koje obuhvaća tri desetljeća, roman koristi istinitu priču o pokušaju ubojstva reggae zvijezde Marleya, istražujući turbulentan svijet jamajčanskih bandi i politike.

Michael Wood pohvalio je “mnoštvo glasova” koje knjiga sadrži – više od 75 likova – koji govore rasponom od “slenga s Jamajke do uzvišene biblijske razine”. Naglasio je kako je “…jedan od užitaka čitanja bio okrenuti stranicu, a da niste sasvim sigurni tko će biti sljedeći pripovjedač.”

No, također, Wood je priznao kako će nešto od sadržaja romana vjerojatno biti previše za osjetljivije čitatelje.”Netko mi je rekao kako bi trebalo dati pobjednicima Bookera knjige koje su napisali njihovim majkama na čitanje, no u ovom slučaju to bi bilo malo teže.” Radi se o tome da već na prvih nekoliko stranica se može naići na toliko psovki da se to sigurno neće svidjeti svim čitateljima.

“Mnogo toga u ovom romanu je i jako smiješno”, dodaje. “No, nije ga uvijek lako čitati. To je velika knjiga. Ima unutra i nekih teških stvari, puno psovki, ali će vas privući.”

U zahvali autora, na kraju romanu, Marlon James zahvaljuje obitelji, ali dodaje: “Ovaj put možda majka ne bi trebala čitati četvrti dio moje knjige”.

Ovo je druga godina u kojoj je Man Booker nagrada otvorena za sve autore koji pišu na engleskom jeziku, bez obzira na nacionalnost.

James, koji trenutno živi u Minneapolisu (SAD), nakon dobivene nagrade može očekivati ​veliki rast prodaje romana. Nakon što je prošli mjesec ušao u uži krug Man Bookera, prodaja „A Brief History of Seven Killings“ se utrostručila, na više od 1000 primjeraka tjedno.

Australski pisac Richard Flanagan osvojio je prošle godine nagradu za svoj ratni roman „The Narrow Road to the Deep North“ (Uska cesta prema Udaljenom sjeveru).

 

Man Booker uži izbor finalista

 

Man Booker 2015 shortlist pile of books

Man Booker 2015 uži izbor finalista

Ovogodišnji uži izbor Man Booker nagrade obuhvatio je dvoje istaknuta autora iz Velike Britanije, dvoje iz SAD-a, te po jednog iz Jamajke i Nigerije:

Marlon James (Jamajka), „A Brief History of Seven Killings“

Tom McCarthy (Velika Britanija), „Satin Island“

Chigozie Obioma (Nigerija), „The Fishermen“

Sunjeev Sahota (Velika Britanija), „The Year of the Runaways“

Anne Tyler (SAD), „A Spool of Blue Thread“

Hanya Yanagihara (SAD), „A Little Life“

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close