Manon Lescaut, Abbe Prevost naslovnica

Manon Lescaut – Abbe Prevost

Impresija

Manon Lescaut, Abbe Prevost naslovnica

Manon Lescaut, Abbe Prevost

Ima nešto u čitanju stoljetnih knjiga. Manon Lescaut stara je točno 253 godine. Čitati iste rečenice kao generacije prije mene, kao svjedoci povijesti prije mene – neprocjenjivo.

Ovo je priča o nesretnoj ljubavi i nesuđenim ljubavnicima, priča o prostitutki i aristokratu. Prve dvije trećine su lagane za čitanje, prpošne, šarmantne i možda čak crno bijele. Svesrdno sam osuđivala Manon koja se prostituirala zbog lagodnijeg života a ne zbog neimaštine. Eto, dama voli nove haljine i kazališta pa zašto se ne bi malo provodila s pariškom elitom iako je kod kuće čeka vjerni dečko (koji doduše jest iz dobre obitelji al njihova veza nikad ne bi naišla na blagoslov njegove obitelji). Uglavnom, Manon je tipična sponzoruša a Grieux (njen dečko) je naivac. Sve je to jasno do posljednje trećine.

U toj posljednjoj trećini radnja se iz Pariza premješta u francuski New Orleans. Tu priča dobiva jaku notu tragičnosti i neusporedivo je teža od prethodnog. Tragedija koja ostavlja u čitatelju osjećaj sućuti i bespomoćnosti.

Za Manon Lescaut sam saznala gledajuć emisiju o operi. Istoimenu operu napisao je slavni Giacomo Puccini. Zanimljivo, i Prevostova Manon Lescaut i Vergina Cavalleria rusticana poznatije su u svijetu opere nego u svijetu književnosti. Barem sam takvog dojma. Drago mi je, u konačnici, što sam pogledala emisiju o operi jer je moja glava bogatija za još jedan klasik.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close