Ljubav u doba kolere, Gabriel Garcia Marquez naslovnica

Ljubav u doba kolere – Gabriel Garcia Marquez

Impresija

Ljubav u doba kolere, Gabriel Garcia Marquez naslovnica

Ljubav u doba kolere, Gabriel Garcia Marquez

Što znači desetljeće u ljubavi? Što znače dva, što pet? U ljubavi vrijeme nije linearno nego teče ciklički. No, gazi li ljubav po utabanoj stazi ili bira drugi put – to je pitanje.

Florentino Ariza, glavni junak romana, je gazio i gazio, desetljeće za desetljećem, po davno utabanoj stazi učinivši svoju ljubav beskrajno dubokom i neizbježnom. Ljubav prema Fermini Dazi bio je jedini put kojeg je poznavao. No, čini mi se da je njegova ljubav prema Fermini bila samoj sebi svrha. Jer kako se može voljeti osoba koju ne poznaje?

Ovo jest ljubavni roman o zaljubljenosti u samu ljubav. Tvrdoglava i uporna ljubav, ipak ona ista koja tisućljećima inspirira umjetnike riječi, ljubav koja je najljepša podvala umjetnosti, koja zaobilazi racionalno.

Ono što ovu priču čini posebnom je činjenica što je Marquez vrlo uspješno, izolirao i izdvojio onaj gorkoslatki okus prve ljubavi. Uz to stavlja i ono najbolje od ljubavi – iščekivanje. Iščekivanje je ono što ne dopušta plamenu da se ugasi. Dapače, dodatno ga raspiruje, hraneći se, često, iluzijama. Nisam sigurna bi li taj osjećaj poželjela najvećem prijatelju il najvećem neprijatelju.

Ova priča je, kako stara pjesma kaže, “la historia de un amor como no hay otro igual”. Al opet priča sviju nas koji smo, bar na tren, bar jednom u životu, bili zaljubljeni.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close