Liga pravde_260x460

Liga pravde: Nova granica

U svibnju ove godine svijet stripa ostao je bez Darwyna Cookea, jednog od važnijih autora

 

Originalni naziv:  JUSTICE LEAGUE: NEW FRONTIER / LIGA PRAVDE: NOVA GRANICA
Izdavač: (DC COMICS 2004.)

 

14. svibnja 2016. umro je Darwyn Cooke. Svijet stripa tako je ostao bez jednog od važnijih autora koji je pokazao kako poznatim junacima udahnuti novi život, a da se istodobno oda počast tradiciji. Njegov strip „Liga Pravde: Nova Granica“ dobio je Eisnera, Harveyja i Schustera, a među zadnjim radovima su mu i stripovske adaptacije kriminalističkih romana Richarda Starka: „Parker“. Osim toga, Cooke je radio i na animiranim serijalima po stripu kojih će se možda sjetiti oni koji su odrastali uz superheroje. „Superman: The Animated Series“, „Batman: The Animated Series“, „Batman Beyond“ i „Men in Black: The Series“ samo su neki od naslova u koje je utkan rad Darwyna Cookea. Ne treba posebno naglašavati, njegov najpoznatiji rad „Liga pravde: Nova Granica“ također je dobio animiranu adaptaciju koja spada među najbolje adaptirane strip naslove novijeg doba.

Vijest da Darwyn Cooke boluje od raka objavljena je samo dan prije njegove smrti, a ljubitelji stripa diljem svijeta nakon tužnog događaja odaju počast jednom od najvažnijih autora. Cooke je svojim radom, posebno u „Novoj Granici“, dao novu viziju superjunaka. To su superjunaci koji su kritični prema sustavu, ali i koji shvaćaju da je izvan njega nemoguće djelovati. Moguće je da su to oni, toliko spominjani, „bolji anđeli ljudske prirode“. Superjunaci u Cookeovom stripu postaju više od kritike i metafore. Oni su, stilom crtanja, istodobno i posveta zlatnom i srebrnom dobu američkog stripa. Dobu u kojem su, ne samo superjunaci, nego i SAD predstavljali ideale koji u moderno vrijeme djeluju ili trivijalno ili zaboravljeno.

Liga_pravde

Justice League: The New Frontier

Radnja „Nove granice“ odvija se između dva društveno važna i transformirajuća događaja. S jedne strane Drugi svjetski rat, a s druge kulturna i društvena revolucija šezdesetih godina. Američke pedesete vrijeme su doba na vještice, mekartizma, traženja unutarnjih i vanjskih neprijatelja i sve snažnijeg zahuktavanja dvaju natjecanja: utrka u naoružavanju i svemirske utrke. U takvom periodu nije slučajno što je Cooke strip otvorio s Korejskim ratom. Ratom koji je, uz događanja u Indokini, ovdje iskorišten kako bi se pod upitnik stavila moralna opravdanost modernog ratovanja. Kako u jednom sjajnom dijalogu Wonder Woman kaže Supermanu na njegovu kritiku o samovolji: „Zašto? Samo sam im dala priliku za red i pravdu. Znaš, kako mislim, na američki način?“ Superman, simbol američkog idealizma, suočen s tako iskrenom kritikom iz „vlastitih redova“ ostaje bez teksta. Slično kao u najnovijem Marvelovom filmskom naslovu „Kapetan Amerika: Građanski rat“ superjunaci su podijeljeni. Postoje oni koji sudjeluju u američkoj politici tog doba, koliko ju god osjećali krivom i oni koji joj se protive zato što, smatraju oni, to nema veze s idealima SAD-a koji su utkani u Ustav i Dekleraciju nezavisnosti. Ironije unutar ironije, značenje metateksta. „Nova Granica“, svemir?; (posveta ljubiteljima „Zvjezdanih staza“) „Nova Granica“, samovolja političara? Bez obzira koju od tih granica prihvatili (Cooke nam svjesno ostavlja izbor) nakon nje ništa više neće biti isto.

Simbolika je sastavni dio ovog najpoznatijeg Cookeovog rada. Ideali mladosti i razočaranja starosti/zrelosti kao na superjunake donekle se mogu primijeniti i na hipijevsku generaciju šezdesetih u moderno doba. Razočaranje idealima koje su zastupali u mladosti dovelo je do rezignacije, a nove su generacije samo preuzele tu apatiju. Više se ne traže „Nove granice“, više se ne istražuju „Nova prostranstva“ (koji god prijevod odabrali) – ostaje samo zadovoljavanje postojećim stanjem. Cooke nam nedvosmisleno poručuje, svijetu kojem za otpor i izlazak iz apatije trebaju superjunaci (stvarni ili fiktivni) nema spasa. Svatko može biti superjunak ako ima dovoljno hrabrosti da ga prepozna u sebi. Tu se krije ta svevremenska poruka naslova koji nadilazi strip kao medij. Tu se krije i sva magija Cookeove „Nove Granice“. To je naslov koji govori o prijašnjem vremenu govoreći nam o našem. Želja da se istraže nova prostranstva postoji samo ako se odupremo „liniji manjeg otpora“. Ovdje je kao antagonist iskorišteno Središte, omnipotentan negativac čija je cilj zbrisati ljudsku rasu. Kao i svi slični stripovski negativci, njegova motivacija je i najslabiji dio stripa. Nakon bačenih atomskih bombi na Hiroshimu i Nagasaki, Središte odlučuje da je ljudska rasa postala preopasna za postojanje. Narativ je to sličan onome u Mooreovim „Čuvarima“ i nije naročito originalan, ali je nužan kako bi se naglasila konačna poanta Cookeova rada: jedinstvo, tolarancija i suradnja. Nesnošljivost prema drugačijem, što Cooke postiže nadovezujući se na temu rasizma u pedesetima, glavna je kočnica ljudskog razvoja. Dok god tražimo neprijatelje između sebe, bez obzira govorimo li o crnicima, aktivistima ili komunistima, „Nova granica“ nam je nedostižna. Snošljivost i toleranciju, prema Cookeu, moguće postići samo pomoću vanjske prijetnje jer će jedino pred njom sve predrasude biti stavljene na stranu. Za to je sjajno iskorišten lik Green Lanterna/Hala Jordana koji je izašao iz Korejskog rata bez pucanja na neprijatelje. Zašto? Nije vjerovao u ideološki cilj koji se krije iza motiva za taj rat. Kako strip odmiče uvjerenja postaju sve snažnija. Hal više neće imati taj problem u završnom konfliktu. Sad znam zbog čega se borim, kaže on, zlo je stvarno i opipljivo.

U nekom metaforičkom smislu to zlo je u svima nama. Teško se odlučiti je li „Liga Pravde: Nova Granica“ pesimističan ili optimističan naslov. No, svakako je jedan od najznačajnijih u zadnjih dvadesetak godina, ne samo u američkom kontekstu. Darwyn Cooke je umro, iza njega ostaje pitanje na koje ćemo odgovoriti sami. Bez obzira koji od njegovih radova uzeli u ruke teme osvajaju. Za preporuku su i „Parker“ adaptacije koje sjajno funkcioniraju u mediju devete umjetnosti. Po forumima i stripovskim zajednicama diljem svijeta ljudi Cookeu odaju počast.

On je, u „Novoj Granici“, odao počast jednom drugom vremenu u kojem su superjunaci imali značenje i smisao. Zato je dobro uzeti „Ligu Pravde: Novu Granicu“ u ruke (makar kod nas još nije prevedena) i primijetiti razliku između kvantitete i kvalitete. Malo je autora koji su s tim likovima u stanju tu poruku prenijeti tako suptilno. Darwyn Cooke je bio jedan od njih. Zato će publici koja zna cijeniti dublje priče – itekako nedostajati.

 

 

 

 

Comments

comments

Pišem recenzije već desetak godina, pišem i prozu i poeziju, a stripovi su mi ostali ljubav kojoj se vraćam.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close