Leto kada sam naučila da letim, Jasminka Petrović kreativni centar korice

Leto kada sam naučila da letim

Il’ si čovik, il’ si govno

 

Naslov originala: Leto kada sam naučila da letim, Jasminka Petrović

(Kreativni centar, 2015)

 

Roditelji trinaestogodišnje Sofije iz Beograda, poput mnogih drugih žrtava tranzicije iz redova srednje klase, nemaju para za odlazak na more, pa šalju Sofiju na more sa babom. Sofijina baba je odlučila da ovog leta ode u rodni Stari Grad na Hvaru, prvi put posle 26 godina. Sofija vrlo brzo požali što je pristala na ovaj aranžman, shvativši da će najlepši deo leta provesti bez vršnjačkog društva i sa dve babe: onom rođenom i njenom sestrom, nonom Lucijom iz Starog Grada, koje međusobno govore bodulskim dijalektom koji Sofija uopšte ne razume.

Leto kada sam naučila da letim, Jasminka Petrović kreativni centar korice

Leto kada sam naučila da letim, Jasminka Petrović

Međutim, ono što na početku deluje u najavi kao vrlo frustrirajuće iskustvo za jednu introvertnu tinejdžerku, postepeno se pretvara u otkrivanje novog sveta. Sofija se neočekivano zbližava s nonom Luce, koja ne može da prežali svog pokojnog muža i koja svakog dana Sofiji daruje pregršt mudrosti o ljubavi, životu, prolaznosti, seksu, planeti… Među novootkrivenom hvarskom rodbinom, mlada Beograđanka Sofija postaje svesna razornih posledica srpsko-hrvatskog rata na porodične odnose, posebno na odnose između svoje babe i njenog brata, koji ne razgovaraju. Da bi se taj čvor konačno raspetljao, mora da se desi još jedna smrt.

Najnoviji roman Jasminke Petrović Leto kada sam naučila da letim potpuno zasluženo je osvojio ogromnu pažnju publike, kritike i medija u Srbiji tokom prošle godine, a celo prvo izdanje od 3.000 primeraka rasprodato je za svega pola godine. Kad se tako nešto desi jednom zapravo vrlo ozbiljnom i prilično zahtevnom dečjem romanu, to je zaista kulturni fenomen. Ovaj roman se pojavio početkom prošlog leta nekako iznenada i bez najave; malo ko je uopšte znao da se ova popularna autorka duhovitih i vickastih dečjih romana i priručnika hrabro prihvatila krupnog zalogaja da napiše roman za osnovce o posledicama rata između Srba i Hrvata. Istorijsko-politički kontekst je svakako doprineo da se odmah po njegovom izlasku stvori kritična masa interesovanja javnosti, što je pomoglo da i druge vrednosti budu brzo prepoznate.

Jasminkino Leto svakako jeste roman čija je jedna od ključnih vrednosti smireno i razborito bavljenje osetljivom regionalnom temom – ali to ovde zapravo nije najvažnije, i nije glavni razlog zašto čitalac bude oduvan kad stigne do kraja romana. Štaviše, to je u suštini samo sporedni podtekst, a ključno je nešto sasvim drugo – jedan vrlo emotivni i topli filozofski esej o suštini života, ispričan kroz lik none Luce. Upravo taj ekološki humanizam je ono za šta se zakače i odrasli čitaoci, koji tu prepoznaju i druge nivoe, naročito pomalo gorku kritiku balkanske ekonomske tranzicije. Sa druge strane, deca i mladi na početku tinejdžerskog uzrasta budu kupljeni kako Jasminkinim kompetentnim poznavanjem duha i problematike njihove generacije, tako i poštenim pristupom koji ne vređa njihovu inteligenciju, tretirajući ih kao razumna bića dovoljno pametna i zrela da svare sve ono što im autorka daje.

Leto kada sam naučila da letim je dirljiv i mudar dvojezični roman u kome se o ljubavi i odrastanju govori beogradski i bodulski, brišući granice između nacija i generacija. Kao što i nona Luce ne priznaje nikakve veštačke podele – za nju “il’ si čovik, il’ si govno”. Nema drugih podela.

 

Razgovor autora recenzije i autorke Jasminke Petrović potražite na stranici Knjigoskop.

 

Srpsko izdanje

Kreativni centar logo Leto kada sam naučila da letim

Comments

comments

Rođen u Puli, studirao psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, bio član Saveta Filozofskog fakulteta te glavni i odgovorni urednik Psiholoških novina, lista Društva psihologa Srbije. Od 2002. do 2015. sarađivao sa Centrom za prava deteta kao voditelj srednjoškolskog kluba DX i urednik omladinskih medija. Interesuju ga romani za decu i mlade, omladinska kultura, ženski bendovi i kantautorke, indie pop, Sunčev sistem, živi svet, stari Kelti, Drugi svetski rat, istorija i geografija, Instagram, video montaža, odnosi među ljudima, reč “rezilijentno”… Urednik je književnog bloga Knjigoskop.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close