Legenda, Marie Lu naslovnica

Legenda

Vrlo dobar distopijski roman kroz čijih ćete 250 stranica proletjeti… i tražiti još.

 

Naslov originala: Legend, Marie Lu

 

Legenda, Marie Lu naslovnica

Legenda, Marie Lu

Želite li da se za vaš roman čuje, napišite distopiju!

Zaključak je to kakav se može izvući iz trenda koji je zapljusnuo književnu scenu (posebno onu za mlađe) posljednjih godina, gdje se redom na listama najprodavanijih romana u svijetu smjenjuju distopijski naslovi  – ‘Hunger Games‘, ‘Divergent‘, ‘Wind Up Girl‘, ‘Article 5‘, ‘Oryx and Crake‘, ‘Uglies‘, … samo su neki od poznatijih romana, koji često, nakon literarnih verzija pisanih u nastavcima, bilježe i jednako uspješne filmske adaptacije.

No, kako mlađi čitatelji ne bi pomislili da je sve važno po pitanju distopija započelo tek prije nekoliko godina, dobro je podsjetiti na neke od kultnih romana koje bi se moglo smatrati začetnicima ovog žanra, a koji se danas smatraju knjigama koje svakako morate pročitati.

 

Duga povijest distopijskih romana

Kronološki možemo započeti od romana ‘The Begum’s Fortune’,  Julesa Vernea još tamo s kraja 19. stoljeća, preko romana ‘Mi’, Jevgenija Zamjatina, kultnih romana ‘Vrli novi svijet’, Aldousa Huxleya i ‘1984’, Georgea Orwella pa sve do ‘Fahrenheita 451’, Raya Bradburya, ‘Paklene naranče’, Anthony Burgessa i ‘Ceste’ Cormaca McCarthya . Lista je, naravno, puno duža i na njoj se, uistinu, može naći sjajnih naslova.

Razlog zašto spominjem sve te romane je činjenica što, za razliku od distopija napisanih posljednjih 10-ak godina, stariji se naslovi čine inovativniji i hrabriji u svojim zapletima, vjerojatno i zato što je prije 50 i više godina bilo lakše razmišljati (pozitivno ili negativno) o budućnosti, za razliku od danas kad nam se čini kako budućnost već živimo. Iz tog se razloga, neka ne zamjeri mlađa publika, može reći kako su mnogi od najpopularnijih svježe napisanih distopijskih naslova ipak stvoreni za mlađe čitatelje, korištenjem sličnih motiva, prvenstveno zabranjene ljubavi koja se suprotstavlja surovim prilikama svijeta budućnosti.

Po tom se pitanju i ‘Legenda‘, mlade autorice Marie Lu, rodom iz Kine koja je kao petogodišnjakinja s obitelji doselila u SAD, može se reći kako ne odstupa od šprance – i ovdje ćete susresti dvoje mladih, par koji se rađa u gotovo nemogućim uvjetima, kršeći  sva moguća pravila i očekivanja svijeta koji ih okružuje.

 

Legend, Marie Lu cover

Legend, Marie Lu

Drugačija distopija

No, ‘Legenda’ se ipak po nekim važnim karakteristikama razlikuje od konkurencije, stoga i ne čude pohvale koje je na račun ove trilogije (op. a. u Hrvatskoj je dosad izdan samo prvi dio) podjednako izrekla publika, ali i struka, nagrađujući mladu autoricu mnogobrojnim književnim priznanjima.

Zaplet priče ne donosi mnogo toga novog, česta je tu tema raspada SAD-a na zemlje u međusobnom sukobu, od kojih svaka upravo za sebe smatra kako je najvrjedniji nasljednik svijetle američke povijesti. No, već prilikom upoznavanja s likovima, autorica uspijeva iznenaditi jer uvodi u priču dva potpuno ravnopravna glavna lika – petnaestogodišnju June, najperspektivniju djevojčicu u Republici, predodređenu za veliku vojnu karijeru, te njenog vršnjaka, dječaka Daya, koji unatoč mladosti je najtraženiji zločinac u zemlji, iako s motivima nešto drugačijim od očekivanih.

Nakon što June tragično izgubi brata vojnika koji joj je jedini preostao od obitelji, a upravo Day postane osumnjičen za to ubojstvo, June će posvetiti svoj život osveti. No, čini se kako nije baš sve tako kako na prvi pogled izgleda, a dvoje mladih ljudi tek su dio jedne daleko veće priče koju će postepeno, zajedno s čitateljem, otkrivati…

 

Dvoje ravnopravnih likova

Upravo već spomenuta činjenica kako autorica vješto naizmjence mijenja perspektivu pripovjedača iz kuta dvoje glavnih likova, nudeći nam uz mnogo akcije postepeni rasplet (ili bolje rečeno sve veći zaplet) ove priče, čini ‘Legendu’ vrlo dobrim romanom koji se izdvaja iz nepreglednog mnoštva distopija i YA naslova objavljenih posljednjih godina.

No, možda još i važniji element koji čini ovaj roman toliko zanimljivim je izostanak klišeja kad su u pitanju sudbine glavnih likova i priče u cjelini – iako vam, naravno, neću otkriti na što mislim kako ne bih pokvario užitak čitanja. Stoga, očekujte neočekivano jer Marie Lu uistinu ne štedi svoje likove, a autoričina priča ne slijedi utabane žanrovske staze.

Stoga, ako ste uživali u ‘Igrama gladi‘ ili ‘Različitoj‘, ‘Legenda‘ je roman kroz čijih ćete 250 stranica proletjetii tražiti još.

 

Hrvatsko izdanje

lumen_s80x84 Legenda

 

 

 

Strano izdanje
amazon_s30x30 Legend

 

book_depository_s30x30 Legend

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close