Ledeni mjesec, Pascal Bruckner naslovnica

Ledeni mjesec – Pascal Bruckner

Impresija

Ledeni mjesec, Pascal Bruckner naslovnica

Ledeni mjesec, Pascal Bruckner

Prije dvadesetak godina pogledao sam film Romana Polanskog „Gorki mjesec“, i on je ostavio popriličan dojam na mene. Jednom prilikom, razgovarajući o tom filmu, naletio sam na poznanika koji mi je prenio da je film nastao temeljem romana Paskala Brucknera „Lunes de fiel“, prevedenog na hrvatski jezik kao „Ledeni mjesec“ (u pitanju je igra riječi – medeni mjesec, ledeni mjesec). Čovjek mi je savjetovao da roman obavezno pročitam, jer naprosto donosi jednu drugu dimenziju priči. I eto, tek dvadesetak godina kasnije, pročitao sam i knjigu.

U međuvremenu ostarili su i Hugh Grant i Emmanuelle Seigner, a nešto malo sam ostario i ja. Psihološki triler sa jakim erotskim nabojem i neobičnom ljubavnom pričom je postao žanr filma koji se prilično izlizao, i ja nisam previše očekivao od ove knjige. No čini se da knjiga nije nimalo ostarila. Ona je šokantna i uzbudljiva, neobična i zanimljiva, baš kao što je vjerojatno bila i prije više od trideset godina, kada je napisana.

Radnja je cijelog romana smještena na brod kojim Didier i Beatrice putuju prema maštalačkoj Indiji, tražeći nova iskustva i spoznaje. Oni su par učitelja, klasičnih intelektualaca kojima je putovanje prilika da osvježe svoju vezu, izdignu je iz svojevrsne letargije i zasićenosti prema kojoj ona teži. Na brodu upoznaju neobičan par, Franza –paraliziranog ciničnog liječnika, prikovanog za invalidska kolica, te njegovu mističnu suprugu, prelijepu Rebeccu.

Nametljivi, ogorčeni Franz, uvlači u svoju kabinu Didiera, te mu detaljno, u nekoliko dana priča svoje intenzivno i zastrašujuće ljubavno iskustvo s Rebeccom. Franzova pripovjest koja kreće sa ludom zaljubljenošću i zanosnom ljubavi, prolazi kroz različite oblike perverzije, od sadomazohima do skatologije, i na kraju završava sa bespoštednom i nemilosrdnom mržnjom. Didier biva posve uvučen u Franzovu priču, koja ga opsjeda u tolikoj mjeri da se i sam zaljubljuje u Rebeccu, što će dovesti do njegovog konačnog brodoloma u vezi sa Beatrice, razočaranja i osobnog poraza.

Sugestivna i mračna pripovjest, koja razotkriva tamne tajne koje čuče u ljudima, i detaljno, gotovo dokumentaristički, raščlanjuje kako se ljubav može pretvoriti u mržnju, te na koliku količinu zla ta mržnja može nagnati čovjeka. Iako je u pitanju ružna priča, puna gorčine, ljudskog jada i okrutnosti, ova se knjiga čita u dahu, tjerajući nas da do kraja uronimo u nemoć i čudovišnu degradaciju ljubavi.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close