Ledena princeza, Camilla Läckberg naslovnica

Ledena princeza – Camilla Läckberg

Impresija

Ledena princeza, Camilla Läckberg naslovnica

Ledena princeza, Camilla Läckberg

Ledena princeza je prvi roman Camile Lackberg iz serije krimića smještenih u malo švedsko ribarsko selo, Fjallbacku, koje je ujedno i rodno mjesto ove švedske autorice. Serija je doživjela velik uspjeh, do sada je objavljeno osam krimića, a autorica je samo u svojoj domovini prodala preko tri milijuna knjiga. Zvuči gotovo nevjerojatno, s obzirom da Švedska broji nešto preko devet i po milijuna stanovnika.

No još je nevjerojatniji način na koji je Camila postala spisateljica. Naime, nakon što je diplomirala ekonomiju, preselila se u Stocholm, zaposlila se u struci i udala se, mlada je žena dobila neobičan Božićni poklon od svoje majke, brata i supruga. Poklonili su joj pohađenje tečaja pisanja kriminalističkih romana. I upravo je na tom tečaju nastao kostur njezine prve knjige, Ledene priceze.

Središnji je lik knjige, a i cijele serije o ubojstvima u Fjallbacki, Erika, koja je baš kao i Camila, spisateljica. U Ledenoj princezi, Erika slučajno pronalazi leš svoje prijateljice iz djetinjstva, Alex, čime i nehotice biva uvučena u istragu ubojstva. Zajedno sa lokalnim policajcem Patrikom (koji će joj postati životni sudrug) , Erika će razotkriti davno sakrivenu tajnu o događajima koji su se desili u Fjallbacki prije dvadesetak godina, a koji su uzrokovali Alexino ubojstvo.

Ledena princeza je dobra knjiga. Jasno pisana, zanimljiva, duhovita, čitka. I iako je čitatelj lišen velike akcije, te mu se čini da radnja teče sporo i polagano, niti u jednom mu trenu neće biti dosadno. Likovi koje surećemo nisu toliko egzotični poput onih na koje ćemo naiči kod drugih skandinavskih autora (Stieg Larsson ili Nesbo), ali baš njihova jednostavnost i običnost daje knjizi poseban ton. Iako je tajna koja se razotkriva u Ledenoj princezi i mračna i šokantna i strašna, za ovu knjigu će rijetko tko reči da se radi o dramatičnoj priči, o horroru.

I ako usporedimo Lis Salander ili Harry Holea sa vjetrovitom pučinom, prepunom valova, neočekivanih udara vjetra i olujnih oblaka koji nailaze, Erika i Patrik su tada mirno more po kome u oblačnom danu plovimo prema tamnoj silueti dalekog otoka. I jedno i drugo je zanimljivo, i donosi svoju vrstu uzbuđenja.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close