Kućni pištolj, Nadine Gordimer naslovnica

Kućni pištolj – Nadine Gordimer

Impresija

Kućni pištolj, Nadine Gordimer naslovnica

Kućni pištolj, Nadine Gordimer

Bijelački bračni par Harald i Claudia Lindgren žive u Južnoafričkoj Republici cijeli svoj život. Ona je liječnica, a on član upravnog odbora velike osiguravajuće tvrtke. Uspješni, situirani, privilegirani, nikada se nisu politički izjašnjavali niti za, niti protiv aparthaida. I premda ona kao liječnica jednako gleda na svoje crne i bijele pacijente, kao što i on kao istinski vjernik ne razlikuje ljude po boji kože, oni ipak nikada nisu bili u kući crnca, niti su ikada imali crnca za prijatelja.

Na tome bi i ostalo da njihov dvadesetsedmogodišnji sin jedinac, Duncan nije učinio nešto nepojmljivo. Ubio je čovjeka. Harald i Claudia pokušavaju shvatiti što je (i zašto) njihov sin učinio, te mu žele pružiti svu moguću pomoć i podršku, uključujući i najboljeg mogućeg odvjetnika, a on je povratnik iz političkog azila, crnac. Pri tome se oboje bore sa vlastitim osjećajem krivnje i samopredbacivanja. Gdje smo pogriješili u odgoju, kako je moglo otići toliko u krivo?

Zahtjevan i težak roman, čije me čitanje baš izmučilo. Autor radnju pretpostavlja unutarnjem stanju likova, njihovim razmišljanjima i dvojbama, a pri tom se misli Harolda i Claudie prepleću i miješaju, tako da čitatelj tek uz maksimalnu koncentraciju može dokučiti koje misli pripdaju Haroldu, koje Claudiji, a koje misli oboje dijele. Dijalozi i razmišljanja se prepliću i ponavljaju.

Uz to, isprva je nejasno što je uspješnog mladog arhitetku nagnalo da ubije jednog od svojih sustanara. Istina izlazi na vidjelo postepeno, i zaokružuje se u cjelovitu i uvjerljivu mučnu priču sa kojom se sredovječni par mora suočiti. Roman se bavi mnogim temama. Rasom i odnosima u južnoafričkom društvu, homoseksualnošću, generacijskim jazom, odnosima u obitelji, kršćanskom vjerom, etičkim i pravosudnim problemima, ljubavlju, prijateljstvom. Svaku od tih tema autorica preispituje, često neodlučno i dvosmisleno, te zapravo ostavlja čitatelja da sam donosi svoj sud. Istovremeno, priča je u drugom planu, spora je, i neinteresantna, dosadna.

Definitvno ne volim ovakve knjige, pa mi i čitanje „Kućnog pištolja“ nije bio užitak, nego puno više muka i napor.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close