Kuća duhova, Isabel Aljende naslovnica

Kuća duhova – Isabel Aljende

Impresija

Kuća duhova, Isabel Aljende naslovnica

Kuća duhova, Isabel Aljende

Knjigu sam kupila na nekoj akciji u knjižari EvroGiunti, pa joj pronašla lepo mesto na polici pored drugih knjiga Isabele Aljende, i tamo je ostala sigurno i više od dve godine, dok nisam uzela da je pročitam za književno veče zakazano krajem aprila. Volim ja ovakve knjige i svidja mi se stil pisanja ove čileanske književnice, koja je svoju književnu karijeru počela baš ovom knjigom. Do tada je bila novinarka poznatih časopisa.

Isabela Aljende je započela ustvari oproštajno pismo svome dedi 8. januara, pa je to postalo najduže oproštajno pismo na svetu od skoro petsto strana. Mnogo toga u ovoj knjizi je iz njenog života, njena baka je bila kao Klara, a političke prilike detaljno opisane na kraju knjige su iz vremena kada je živela u Čileu i morala da ga napusti zbog proganjanja njene porodice od strane vojne hunte i Pinočea, jer je njen stric svrgnuti i ubijeni socijalistički predsednik Salvador Aljende.

Ovo je priča o porodici Treuba (mada se prvo pojavljuje porodica Del Valje), a to su „gomile čudaka koji su već generacijama ludi i na čiji račun čak i duhovi zbijaju šale“. Glavna ličnost je Esteban Trueba, koji u svojoj 25 toj godini biva opčinjen Rosom Del Valje, nebesko lepim bićem zelene kose. Najmladja Rosina sestra Klara predkazala joj je nesreću koja se i dogodila i Rosa umire. Očajan Esteban odlazi na očev posed „Tri Marije“ i obnavlja ga uz veliki trud. Godine prolaze, stiče bogastvo, ali čini i neke stvari tamo u toj nedodjiji koje baš i nisu dobre, pa ostavlja mnogo kopiladi za sobom.

Kada se vrati da sahrani majku, posećuje porodicu svoje bivše verenice i upoznaje Klaru, koja ga odmah pita da li je on došao da se oženi njom. Klara čudna, neobična, lebdi u oblacima, pomera tronožni stočić i svira Šopena preko zatvorene klavijature. Otkriva tajanstvena pojave, predskazuje zemljotrese i pomera predmete. On obećava da će je voleti bezuslovno i prihvatiti onakvu kakva je. I voli je! Dobilaju prvo ćerku Blanku, a onda blizance Nikolasa i Hajmea. Knjiga prati njihove živote koji su beskonačna istorija “boli, krvi i ljubavi”. Na kraju njihovu takvu istoriju beleži unuka Alba, na osnovu gomile svezaka u koje je njena baka Klara pedeset godina upisivala sva dogadjanja ali ne hronološki već tematski…

Na samrti Klara unuci Albi poručuje da se ne treba bojati smrti. Umiranje je samo promena, kao i radjanje. „Ti znaš  Alba, da sam ja uvek bila u kontaktu sa duhovima na drugoj strani. A kada dođem tamo, ja ću biti u kontaktu sa tobom i svima ostalima… i stalno se pojavljuje.

Žao mi je što sam ovoliko dugo čekala da pročitam ovu divnu knjigu, koju preporučujem svima!!!! Odlična je!

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close