Knjiga pretpostavki i nagađanja, Erika Swyler naslovnica

Knjiga pretpostavki i nagađanja – Erika Swyler

Impresija

Knjiga pretpostavki i nagađanja, Erika Swyler naslovnica

Knjiga pretpostavki i nagađanja, Erika Swyler

Radnja knjige odvija se od 20. lipnja do 27. srpnja, znači u toplim ljetnim danima. Od takve knjige očekivala bih da i ostavi dojam ljeta, osobito ako je čitanje o moru jedini način da tamo i boraviš (barem u mašti). Ali ništa od vrućine, topline sunca, pijeska pod prstima i hladnih pića. Iako se to sve spominje, knjiga je u meni ostavila dojam hladnoće i vlage i to ne na dobar način, ne one vlage koja se suši na tijelu nakon plivanja, već one vlage koja označava propadanje.

Glavni lik je knjižničar Simon Watson koji se približava tridesetima. Uskoro ostaje bez posla, kuća mu se doslovce raspada, a nema novaca za popravke, sestra Enola mu svraća u posjet nakon što se nisu vidjeli 6 godina… Uglavnom, život mu je u rasulu i ne ide nabolje. A tada od starog antikvara Churchwarryja dobije staru knjigu koja je zapravo dnevnik jednog cirkusa i koja je nekako povezana sa ženama iz Simonove obitelji.

Njegova majka i sve njezine ženske pretkinje radile su u cirkusu kao morske sirene (zbog svoje sposobnosti da jako dugo zadrže dah u moru) i počinile su samoubojstvo utapanjem 24. srpnja. On je prvi nakon mnogo generacija žena koji je muškarac i sada je u paničnom strahu za svoju sestru koja također radi u cirkusu kao gatara. Proučavajući povijest obitelji shvaća da se mora raditi o obiteljskom prokletstvu, a on ga mora razbiti kako bi spasio ostatak svoje obitelji i života, a uz priče o prošlosti, saznaje i neke recentnije obiteljske tajne.

Uz priču o Simonu, koja se odvija u sadašnjosti, pratimo i priču o Peabodyjevoj skupini putujućih zabavljača krajem 18. stoljeća, osobito nijemom mladiću Amosu i tajanstvenoj djevojci Evangelini. A kako su svi ti likovi povezani, i kako i zašto utječu na Simonovu sadašnjost otkrit će se na posljednjim stranicama knjige.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close