Claudio Magris portrait

Poznat ovogodišnji dobitnik nagrade Književni plamen

Klaudio Magris dobitnik nove međunarodne nagrade za književno delo

 

Žiri za dodelu nagrade Književni plamen čji su osnivači Nova knjiga iz Podgorice i nobelovac Mario Vargas Ljosa koji je počasni predsednik žirija, njen prvi dobitnik koji je ovoj nagradi dao i ime, a članovi su izdavač Predrag Uljarević i profesri književnosti i estetike Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Škundrić i Siniša Jelušić, posle razmatranja više predloženih najistaknutijih svetskih pisaca, odlučio je da dobitnik nove međunarodne nagrade za književno delo i doprinos razvoju slobode i društvenog napretka u svetu bude istaknuti italijanski, evropski i svetski pisac Klaudio Magris.

Magrisovo delo u najboljem smislu reči ispunjava glavni moto ove nagrade, da je književnost plamen koji nas i umetničkom lepotom i društvenim delovanjem, kritičkim stavom i kreativnim odnosom vodi ka ideji boljeg sveta i života u njemu, boljeg čoveka i bogatijeg, ravnopravnijeg, srećnijeg društva, što je osnovna misao čuvenog eseja Vargasa Ljose o „književnom plamenu“.

Mario Vargas Llosa zlatnik književni plamenMario Vargas Ljosa je suosnivač ove nagrade tako što ju je prošle godine primio od renomiranog podgoričkog izdavača i za novouspostavljenu nagradu vezao svoje delo i delovanje što ovu nagradu čini jedinstvenom u svetu. Čuveni peruanski nobelovac posebno je tokom rada žirija isticao vrednosti književnog stvaralaštva Klaudija Magrisa, njegovih proznih remek-dela kakva su Dunav, Nagađanja o jednoj sablji, Mikrokosmosi, Naslepo, Drugo more i Mikrokosnmosi, izuzetnih studija o habsbuškom mitu u književnosti, Trstu i dilemama savremene Evrope, te brojnih eseja o piscima poput Jozefa Rota, Roberta Muzila, Itala Zveva i Horhea Luisa Borhesa.

Delo Klaudija Magrisa po mišljenju žirija na najbolji način pokazuje kako se pisac čvrsto vezan za svoju sredinu (rođen je i predavao je nemačku književnost u Trstu) i dileme na granici imperija i regija, Evromediterana i Srednje Evrope, otvoren za iskustvo susedstva i teška istorijska pitanja Italije, Austro-Ugarske i Jugoslavije, ratne i političke dileme, nasleđe kolonijalizma, imperijalizma i komunizma, snagom imaginacije, rafiniranog stila i moćnog esejizma, uz snažan kritički stav uzdiže do velikog evropskog i svetskog pisca.

Magris je već nekolikog godina jedan od glavnih kandidata za Nobelovu nagradu i veoma nagrađivan pisac (nagrade Strega, Erazmus i Lampeduza, austrijske državne nagrade, nagrade Sajma knjiga u Lajpcigu i Frankfurtu, nagrade Žan Mone i mnogih drugih). On je živo prisutan u Evropi i regionu i svojim poznavanjem naših prilika i pisanjem o njima otvara Evropi pogled na nas. Sa bogatim nasleđem moderne književnosti, u kojoj Magris ističe i autore kakvi su Andrić i Kiš, i pogledom u književnu budućnost, Klaudio Magris je pisac čije delo pokazuje smisao i svrhu književnog stvaranja i u novom veku.

Ovaj prozni stvaralac, uz to i prevodilac i germanista, vatreni je borac za književnost i društvene vrednosti i kao pisac pravog književnog plamena poneo je novo istaknuto međunarodno književno priznanje Književni plamen.

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close