Kepler, Džon Banvil naslovnica

Kepler – Džon Banvil

Impresija

Kepler, Džon Banvil naslovnica

Kepler, Džon Banvil

Johanes Kepler je jedna markatna figura 17 stoljeća, nemački astronom i matematičar poznat po Keplerovim zakonima o kretanju planeta oko Sunca.

Ova knjiga počinje sa Keplerovim dolaskom u Prag 1600 godine, nakon što ga je pozvao danski astoronom Tiho Brahe. Kroz njegova razmišljanja saznajemo ukratko što se pre toga događalo, uglavnom oko njegove ženidbe, oko njegovih interesovanja za astronomiju i heliocentričnom Kopernikusovom sistemu, kako je na osnovu toga 1596 g. objavio prvu knjigu Mysterium Cosmographicum (Svemirska tajna).

U toj knjizi je došao do veličanstvene ideje da bi svako od pet Platonovih tijela moglo biti jedinstveno umetnuto u sferu, grupiranjem tih tijela, svako obloženo sferom, jedno unutar drugog bi proizvelo šest slojeva, koji odgovaraju šest poznatih planeta (Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter i Saturn). Keplerov model Sunčevog sistema možete vidjete na https://hr.wikipedia.org/wiki/Johannes_Kepler#/media/File:Kepler-solar-system-1.png.

Posle smrti Tiha Brahe, 1601 g., Kepler koristi njegova posmatranja i mjerenja i posvećuje se Marsu, pa tako dolazi i do svojih poznatih zakona, koje je objavio u knjizi Astronomia Nova. Tada postaje carski matematičar Rudolfa II, a zbog svoje reputacije, pre svega kao carskog astrologa, nije progonjen zbog svoje protestantske vjere od koje se nije htio odreći. Bavi se i optikom.

Međutim, dolaskom Matije na presto 1612, on je izgubio svoje privilegije pa je prognan iz Linza. U međuvrijemenu je njegov život bio tužan, izgubio je mnogo od svoje djece, posle i svoju ženu Barbaru i njenu ćerku iz prošlog braka Reginu koju je mnogo volio. 1613 g. se ponovo ženi 24 godišnjom Suzanom i taj je brak bio sretniji no prvi.

Suočava se sa inkvizicijom koja goni njegovu majku zbog vještičarenja. Knjiga završava tačno dan-dva prije njegove smrti 1630 kad je krenuo da od cara naplati dug od 12000 forinti da bi mogao pečatiti Rudolfove tablice koje računaju detaljno kretanje planeta tokom godine, ali ga je smrt sprečila u tome.

Opet fini stil i književni izraz, ali zbog nelinearne radnje i navraćanja na određena dešavanja, pomalo naporno za čitanje u smislu da je potrebno da se posvetite knjizi kompletno.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close