deadline_calendar_s692x400

Kako napisati knjigu u 4 koraka + zašto su rokovi važni

Bez rokova autori imaju naviku NIKAD ne prestati raditi na svojim djelima, stoga su rokovi prilično važni. Da citiramo Chrisa Batya, osobu koja je pokrenula National Novel Writing Month i autora romana ‘No Plot? No Problem!’ (Nemate zapleta? Nema Problema!) – „Rok je, jednostavno rečeno, optimizam u najubojitijem obliku.

Bez roka, tekst se uvijek može poboljšavati, poglavlja zauvijek krpati, a tu je uvijek nešto što se može mijenjati. U ovom tekstu saznat ćete nekoliko stvari koje trebate imati na umu kad razmišljate o zadavanju ciljeva i postavljanju rokova za vaš rad, te kako se nositi sa “Nemam dovoljno vremena” dilemom.

working on deadline

Ne bježite od rokova, oni pomažu vama!

Korak 1. Razvijte „ubitačnu“ ideju

Svako pisanja knjige mora početi negdje, a najbolje mjesto za započeti vlastiti rukopis je sjajna ideja. Ideje za knjige dolaze u svim oblicima i veličinama, te se mogu naći bilo gdje – članak koji ste pročitali u lokalnim novinama, razgovor koji ste čuli u kafiću, nedavno iskustvo tijekom godišnjeg odmora, itd. Vaša cjelokupna ideja treba biti sužena na jedan do dva odlomka, slično onom što možete naći na stražnjem dijelu korica na većini knjiga. Kod pisanja knjige, ideja je kralj. To morate zapamtiti.

 

Korak 2. Kreirajte trodimenzionalne likove

Iako početak pisanja knjige započinje s idejom, vaše ideje trebaju nositi dobro razvijeni likovi. To se ne odnosi samo na izmišljene likove, memoari i publicistika također imaju likove, čak i ako su ti likovi utemeljeni na stvarnim ljudima. Kad pišete vlastitu knjigu, morate se zapitati što čini pojedini lik jedinstvenim, što je to što taj lik najviše želi i koje zapreke mora on ili ona prevladati kako bi došli do cilja. Čitatelji vole nesavršene likove, ali one s kojima se mogu personificirati. Nastojte svoje likove napraviti što zanimljivijim.

 

Korak 3. Zadajte sebi krajnji rok

Možda je najznačajniji korak u koracima za pisanje knjige, postavljanje roka i pridržavanje istog. To je razlika između ozbiljnih autora i onih koji samo maštaju. Previše autora kaže kako će napisati knjigu, a nakon što snažno krenu, nalaze izgovore zašto su prestali (ili su na super-dugim pauzama od pisanja). Tu su svakako opravdani razlozi koji vas mogu spriječiti da pišete kao što je pomoć članovima obitelji, zdravstveni problemi, itd. Ali, ako mislite ozbiljni kad kažete kako ćete napisati knjigu, morate naći vrijeme za to. Rokovi će vas gurnuti da učinite upravo to.

 

Korak 4. Zagrijte stolicu i pišite

Možete provesti onoliko vremena koliko god želite čitajući savjete za pisanje knjige, kako pisati knjige i kako urediti vaš roman – i svakako biste trebali provesti neko vrijeme radeći upravo to. Trebali biste ulagati u proučavanje zanata pisanja i učiti kako napisati bestseler. Ali nikad nećete napisati knjigu ako ne uložite svoje vrijeme u pisanje. Učinite to za vrijeme pauze za ručak. Učinite to dok čekate djecu kad su na treningu. Učinite to nakon što svi odu u krevet. Nema službenog predloška za pisanje knjiga, postojite samo vi, olovka i papir (ili računalo, naravno).

Sad kad ste pročitali osnovne korake za pisanje knjige, vrijeme je da unaprijedite vašu karijeru autora tako što ćete ozbiljnije shvatiti rokove (koji su piščevi najgori neprijatelji i najbolji prijatelji, sve u isto vrijeme)!

Comments

comments

Rođen u Sarajevu gdje i danas živim. Volim knjige od najranijeg djetinjstva. Kemičar koji se "gura" u književnost.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close