Yuval Noah Harari predavanje u Zagrebu

Kako je Sapiens pokorio Zemlju u 100 000 godina

U pomalo neobičnom, ali svakako poželjnom. ambijentu kad su u pitanju predstavljanja knjiga u Hrvatskoj, potpuno punom kinu Europa u Zagrebu, prof. Yuval Noah Harari predstavio je hrvatski prijevod svoje svjetski poznate knjige ‘Sapiens – Kratka povijest čovječanstva’, pritom održavši predavanje o razlozima uspona ljudskog roda. U svojoj knjizi prof. Harari bavi se pitanjima razvoja ljudske vrste kroz povijest kao i razlozima zašto je čovjek u kratkom vremenu od nebitne životinje postao gospodar planete na kojoj živi.

Yuval Noah Harari predavanje u Zagrebu

Yuval Noah Harari u Zagrebu

Harari promatra čovjeka kao samo jedan od bezbrojnih bioloških vrsta koje postoje na Zemlji, a pritom nudi zanimljive teorije što nas je učinilo drugačijim od svih ostalih vrsta te nam omogućilo da kao niti jedna druga vrsta uspijemo stvoriti civilizaciju i kulturu.

Tijekom predavanja Harari se posebno osvrnuo na vrijeme od sto tisuća godina što je iznimno kratko uzimajući u obzir povijest života na Zemlji, u kojem je Homo Sapiens postao ne samo dominantna vrsta, već i iskorijenio sve ostale vrste koje bi tu dominaciju mogle osporiti. Time je čovjek postao Bog na zemlji, gospodar života i smrti, ne samo prema drugim vrstama, nego i unutar vlastite. Kako nam je to uspjelo? Harari nudi zanimljivu tezu da je razlog tome ljudska sposobnost okupljanja oko pojedinih izmišljenih i nestvarnih ideja, neovisno da li se radi o mitovima, religiji, novcu ili drugim modernim sustavima vrijednosti kao što su ljudska prava ili korporacije – pojmovi koji su do prije 150 godina bili potpuno nepoznati ljudima.

Mega korporacije kao i novac, za Hararija su slični religiji, radi se o izmišljenim pričama koje su zahvaljujući ljudskoj mašti postale do te mjere stvarne da ih danas više nitko ne osporava, a ljudski sustav vrijednosti potpuno se takvom društvu i razmišljanjima prilagodio. U tom smislu nema ni velike razlike između plesanja oko vatra i razmjeni iskustava unutar plemena koja se događala prije nekoliko tisuća godina i današnjih burzi vrijednosnih papira ili sajmova gdje se također razmjenjuju priče i mitovi. Stoga čovjek, za razliku od ono malo preživjelih divljih životinja koji žive u objektivnoj stvarnosti, živi u fiktivnoj stvarnosti – onoj koju je sam za sebe stvorio.

Yuval Noah Harari predavanje u Zagrebu kino Europa

Predavanje u kinu Europa privuklo je veliki interes

Harari ljudsku povijest dijeli na četiri ključne toče ili revolucije kako ih zove – kognitivnu, agrarnu, unifikacijsku i znanstvenu. Dok su nas prve tri postavile na vrh piramide moći, ova posljednja koja je tek započela prilično je neizvjesna – koliko god primamljivi bili njezini potencijali, jednako tako znanost nosi i opasnost podjele čovječanstvo gore nego ikad ranije u povijesti što bi moglo dovesti i do samouništenja ljudske vrste. Napredak koji smo ostvarili uz pomoć tehnologije u posljednjih 50 godina omogućio nam je velika otkrića, otisnuli smo se sa naše planete u svemir, možemo utjecati na gene, suzbili smo glad pa čak i povezali ljude i računala, no pred nama je izazov hoćemo li se znati dalje nositi sa mogućnostima stvaranja super-čovjeka koji će biti u mogućnosti živjeti zauvijek i raditi što god poželi.

Prof. Yuval Noah Harari za svoj znanstveni rad višestruko je nagrađivan diljem svijeta, a njegova popularno-znanstvena knjiga ‘Sapiens – Kratka povijest čovječanstva’ osim što je godinama na listi najprodavanijih u Izraelu, doživjela je prijevod na tridesetak jezika širom svijeta. Prof. Harari također predaje i na masovnom on-line tečaju ‘Kratka povijest čovječanstva’ na kojem je dosad sudjelovalo više od 80 000 studenata iz cijelog svijeta.

Razgovor koji smo vodili sa prof. Hararijem za portal CitajMe.com možete pročitati ovdje.

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close