Kako biti sama, Liz Tuccillo vbz naslovnica

Kako biti sama

Zašto je problem uspješnim ženama pronaći muškarca u životu?

 

Naslov originala: How to Be Single, Liz Tuccillo

Prijevod: Hana Jušić

(V.B.Z., 2014)

 

Kako biti sama, Liz Tuccillo vbz naslovnica

Kako biti sama, Liz Tuccillo

Kako biti sama? Ili kako ti je biti samoj? To je najneugodnije pitanje koje Judie Jenson ne želi čuti. Najgore od svega je to što to pitanje iskače svugdje: na obiteljskim okupljanjima, na vjenčanjima pa čak i na spojevima. Ponekad si i sama prečesto postavlja pitanje: “Julie, zašto si sama?”– za koje nema odgovor. Ona je uspješna urednica u izdavačkoj kući, zanimljiva, lijepa i s jednom velikom “manom”. Julie ima 38 godina.

Njezine prijateljice također se bore sa vlastitim problemima – Georgia s odlaskom muža zbog mlađe djevojke, Ruby sa svojom nepriznatom depresijom i smrću mačke, Serena zbog hinduističkog vjerovanja o radu na sebi (jer vjeruje u tezu što je više ostvarena kao osoba time će privući nekoga), te Alice koja je ostavila posao uspješne odvjetnice da bi se u potpunosti posvetila odlasku na spojeve u cilju pronalaženja svoje druge polovice.

Nakon katastrofalnog ženskog izlaska, Julie se odlučuje na putovanje svijetom i pisanje knjige o tome kako se druge djevojke širom svijeta nose sa zastrašujućom pojavom solo cura. Dok joj njeno putovanje od Pariza preko Rio de Janeira, Balija, Sydneya, Pekinga i Mumbaia donosi novu ljubav i nova razočarenja, te daje nevjerojatne uvide u kulturološke razlike između žena u cijelom svijetu i razlike u odnosima muškaraca i žena, njene prijateljice u Americi nose se sa novim problemima solo žena – upoznavanjima, spojevima i vječnim pitanjem – dokad ću biti solo?

Da li vam se radnja čini poznata? Ako je odgovor potvrdan, evo zanimljive činjenice – Kako biti sama zanimljiva je mješavina Seks i grada Candace Bushnell i Jedi, moli, voli Elizabeth Gilbert. Čak i likovi polagano podsjećaju na legendarne solerice Carrie, Mirandu, Samanthu i Charlotte. U Jedi moli, voli glavni lik putuje kroz Italiju, Indoneziju i Indiju, a naša Julia kroz Francusku, Italiju, Indoneziju i Indiju… Zvuči poznato,zar ne? Nije ni čudo, pošto je Tuccillo radila na scenariju kultne serije Seks i grada.

How to be Single, Liz Tuccillo cover

How to be Single, Liz Tuccillo

E sad, da li vam ovo govorim da ne pročitate knjigu? Definitivno ne jer Kako biti sama ipak je knjiga koju možete pročitati i uz koju se možete nasmijati, te poistovjetiti s likovima jer svi njihovi usponi i padovi mogli su biti i vaši. Njihova očekivanja ljubavi, pitanja o spojevima i strahovima koje nosi svaka nova veza, svi smo doživjeli.

Zašto je problem uspješnim ženama pronaći muškarca u životu? Da li se muškarci zbog toga osjećaju ugroženima? Ili se mlade uspješne žene osjećaju samouvjereno, hrabro i slobodno bez osjećaja da im treba muškarac u životu, pa ga ne traže dok ne postane (pre)kasno? Liz Tuccillo sva pitanja vezane uz probleme solo života prikazuje na zanimljiv i šaljiv način, uz svačiji pokušaj obrazloženja vlastite teorije što je zapravo ljubav i kakva su očekivanja svakoga koji prolazi kroz fazu solo žene/muškarca. Svako poglavlje nosi jedno pravilo koje naše protagonistice pokušavaju primijeniti na sebe, a hoće li to biti uspješno ili ne, prosudit ćete sami.

U ovom romanu prikazani su problemi “starijih” solerica koje su u potrazi za muškarcem i vječnom ljubavi. Mislite li da je tu onda kraj? Ne. Tuccillo nam nakon borbe i svih razočaranja samačkog života polako pokazuje kako nije važno imaš li muškarca u životu, nego je važno voljeti sebe i prihvatiti se onakvu kakvu jesi. Najbolji način za biti sama je da naučiš voljeti samu sebe, da se prestaneš toliko truditi i jednostavno prihvatiš svoj život, koliko god zapetljan i nesavršen bio.

Pa djevojke, žene (i muškarci) volite sebe, a čuda – ona će sama doći…

 

 

Hrvatsko izdanje

vbz izdavač logo Kako biti sama

 

 

 

Strano izdanje

amazon_s30x30 How to Be Single: A Novel

 

book_depository_s30x30 How to Be Single: A Novel

Comments

comments

Veliki mi je san osvojiti zgoditak na lotu i otvoriti malu knjižaru gdje bi svoju ljubav prema knjigama dijelila sa malim i velikim čitateljima. Dok se to ne ostvari, uživam u vlastitom kutku koji sam stvorila u domu, ispijajući kavu i čitajući velike količine knjiga koje rado djelim sa svojim prijateljima.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close