Kabanica, Nikolaj V. Gogolj naslovnica

Kabanica – Nikolaj V. Gogolj

Impresija

Kabanica, Nikolaj V. Gogolj naslovnica

Kabanica, Nikolaj V. Gogolj

Uzeti knjigu autora koji ima isto ime kao ja, teško ali zanimljivo. Osobno ne poznajem niti jednog pisca koji se zove Nikola, te sam odlučio eksperimentirati i uzeo sam knjigu za temu Kabanica od Gogolja koji se zove Nikolaj.

Priča govori o skromnom službeniku Akakiju Akakijeviču Basmačkinu, koji nije volio raditi ništa drugo nego prepisivati. No, jedan gazda odlučio ga je nagraditi i dati mu da sastavi dopis. To je Basmačkinu zadalo toliko posla i sav se preznojio od muke da je tražio da i dalje samo prepisuje. Nije mario za svoje odijevanje te je zbog toga bio predmet izruge kolega i stanovnika. Rugali su se i njegovoj kabanici nazivaši je kućnim haljetkom zbog ovratnika koji se je sve više i više smanjivao.

Uskoro Basmačkin odlazi kod lokalnog krojača Peročkina koji mu govori da kabanici nema pomoći i da se treba izraditi nova. Teška srca Basmačkin pristaje jer novaca za platiti nema. Nakon izrade, kao da ga nesreća prati novu kabanicu mu ukradu banditi.

Priča ima fantastičnu poruku o položaju malog potlačenog čovjeka u okrutnom svijetu. Lako se čita i oduševit će svakoga. Najtoplije preporuke.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close