Ja sam Malala, Malala Yousafzai naslovnica

Ja sam Malala – Malala Yousafzai

Impresija

Ja sam Malala, Malala Yousafzai naslovnica

Ja sam Malala, Malala Yousafzai

Za autobiografsku knjigu odabrao sam potresnu priču Ja sam Malala. Priča je to o mladoj 16-godišnjoj Pakistanki koja je na sebe skrenula bijes Talibana jer se zalagala za obrazovanje.

Rođena je u zemlji Paštuna, u zemlji gdje se rođenje sina slavi pucnjevima iz puške dok se kćeri skrivaju iza zavjese. Malala priča o svom odrastanju u zemlji Paštuna kako je nazivala Pakistan. Isto tako pripovjeda o djetinjstvu i odrastanju njenog oca i koje su političke prilike bile u zemlji za vrijeme njegove mladosti. Također pripovjeda kako je njezin otac postao veliki govornik, te kako je osnovao svoju prvu školu sa svojim prijateljem Hidayatullahom.

Malala također opisuje svoj proces školovanja, te govori kako su učenice morale knjige i školske torbe skrivati u maramama. Priča kako joj je najslabije išla matematika. Piše i da je potkraj 2007.g. provedena operacija istrebljivanja talibana, ali bezuspješno. Do kraja 2008.g. talibani su uništili oko 400 škola. Pripovijeda i o Krvavom trgu na kojem su bili izložena tijela ljudi s mnogobrojnim porukama. Opisuje i kako je počela primati prijetnje smrću. Opisuje svoj život u strahu i kako je bila jako oprezna jer se bojala da će na nju iskočiti neki taliban i zaliti je kiselinom kao što su radili mnogim tamošnjim ženama.

9. listopada 2012. talibani su joj pucali u glavu. Imala je samo 16 godina. Opisuje se borba za život, te boravak u bolnici u Birminghamu.

Jako potresna i dirljiva knjiga uz koju sam prolio mnoštvo suza, te je svima preporučam. Jako je poučna uz sve to.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close