Ja sam Hodočasnik, Terry Hayes mozaik naslovnica

Ja sam Hodočasnik, Terry Hayes

Zanimljiviju i detaljniju krimi priču od Hodočasnika još nisam čitala

 

Ja sam Hodočasnik, Terry Hayes mozaik naslovnica

Ja sam Hodočasnik, Terry Hayes

Pronađena je mrtva djevojka u hotelskoj sobi, a detektiv Ben istražuje slučaj. U toku istrage zaključuje kako je djevojka ubijena na način kako je opisano u priručniku Hodočasnika. Zanimljiv početak krimi priče, ali ovaj roman nije samo priča. Roman je pisan u četiri dijela koji se nalaze u jednoj knjizi. Kroz svaki od tih dijelova upoznajemo Hodočasnika, osobu za koju nitko sa sigurnošću ne može reći kako ga poznaje, svima je misterij i njegov je život tajna. Ali ne i za nas jer kroz priču ćemo ga savršeno upoznati.

Priča nam kako je kao dijete svjedočio ubojstvu svoje majke, kako je usvojen i odveden u novu obitelj koja je imala brojne emocionalne probleme, ali priča nam i kako je nakon školovanja postao špijun tajne službe. U toku špijunske službe susreo se sa svačim, bilo je tu narkodilera, pronevjeritelja i izdaje, a bilo je potrebno i riješiti se onih ljudi koji su njegovoj tajnoj službi zabili nož u leđa. Tajni zadaci, česte promjene identiteta i život u sjeni natjerali su ga da shvati kako ga je pregazilo vrijeme i da sve treba tu završiti.

Saznajemo usput i priču o Saracenu, duhu za kojeg Ben želi da ga Hodočasnik nađe. No, kako je tog čovjeka jako teško naći, Hodočasnik nam priča u kakvim se situacijama našao tijekom potrage – tako saznajemo zanimljivu priču iz Saudijske Arabije gdje je svašta zabranjeno, kultura i običaji tjeraju vas da se zapitate mnoga pitanja, a odgovora nema. Ali Hodočasnik nalazi Saracena i budno prati svaki njegov korak, proučava njegov život i prati ga na putu masovnih ubojstava. Hodočasnik nam priča i kako je upoznao Bena, detektiva sa kojim trenutno radi na slučaju mrtve nepoznate djevojke i kako je zapravo priručnik taj koji ih je povezao na vrlo interesantan način.

Eh sad, tko je zapravo Hodočasnik i kako ga je Ben pronašao? Tko je Saracen i što je njegov zadatak u cijeloj ovoj priči? Tko je ubio djevojku u hotelu i kakve veze sa svim time ima teroristički napad na Svjetski trgovački centar?

I am Pilgrim, Terry Hayes cover

I am Pilgrim, Terry Hayes

Ja sam Hodočasnik Terry Hayesa, slojevit je i vrlo opsežan roman – savršen sklop stotinu priča u samo jednoj radnji. Opisi su detaljni i jako uvjerljivi, te ćete u trenu biti uvučeni u priču i postati pravi detektivi na tragu koji se hladi, no vi svejedno morate saznati što se i kako dogodilo. Vrlo je zanimljiva činjenica to što je Hodočasnik (zvat ću ga i dalje tako, iako se u knjizi spominje mnogo njegovih imena, a neko od njih je možda i ono pravo) napisao priručnik koji u detalje opisuje mnoge slučajeve ubojstva gledano sa forenzične i kriminalističke strane, posvetio tom poslu puno vremena i truda, objavio ga pod drugim imenom, ali ipak se nekako saznalo tko je on. Pisao je o svemu što je kroz godine istraživao, a sada se tu našao netko tko ubija po njegovom radu, kopirajući sve do zadnje sitnice. Mnoštvo je tu frustracija, samookrivljavanja i bijesa, pitanja se gomilaju, priča se razrađuje, a likovi svi redom upadaju u mrežu laži koju plete nepoznata žena. Cijela priča povezana je i sa 11.rujnom što teroristički napad čini pozadinskom pričom, a autor nas toliko zainteresira da više nema povratka.

Ja sam Hodočasnik pravi je krimi-triler roman – tim istražitelja nalazi se u jednom problemu, Hodočasnik ih ima stotinu, jedna priča veže drugu, a sve vode do istog zaključka koji vam, naravno, neću otkriti. Ovo je jednostavno savršen roman koji će vam pokazati kako nije sve onako kako se na prvi pogled čini, dokazi tu ništa ne znače i istinu treba tražiti malo dublje nego je to uobičajeno. Ako ste ljubitelj Sherlocka Holmesa i njegovih istraživačkih pustolovina, onda je ovaj roman kao stvoren za vas jer zanimljiviju i detaljniju krimi priču još nisam čitala. Važno je i za napomenuti kako je ova knjiga poharala svijet i kako su već otkupljena prava na snimanje filma, a Hayes je radio kao uspješan scenarist za filmove Pobješnjeli Max, Otkupnina, Iz pakla te niz drugih televizijskih filmova i mini-serija.

Roman Terry Hayesa Ja sam Hodočasnik radnjom se proteže od New Yorka do Turske, preko Italije pa sve do Saudijske Arabije. Upoznat ćete mnoge kulture i šokirati se kada saznate koliko zapravo postoji načina kako nekoga ubiti. Hodočasnik je ambiciozan i majstorski napisan roman, inteligentan triler koji ruši sve granice. Pametno štivo koje će vas okupirati, zabaviti pa čak i nasmijati, napetost je zagarantirana, a na vama je sada da zajedno sa Hodočasnikom krenete u tajni svijet špijuna.

Comments

comments

Tko je Sandra? Hmm… mislim da neću pogriješiti ako kažem kako sam ovisnica o knjigama i „moram“ ih kupiti čim ih vidim, bilo koju, samo je važno da je imam odmah na polici. Velika mi je strast čitanje i od knjiga se teško odvajam jer su mi sve nekako prirasle srcu. Amatersko pisanje recenzija i osvrta počelo je upravo iz one teze kako žene na svaku situaciju imaju neki komentar, pa, eto, tako i ja za svaku pročitanu knjigu moram nešto reći, odnosno napisati kako bi mi srce bilo na mjestu. Mnogi me znaju pa o godinama neću pisati, recimo samo da sam jako mlada u duši i volim sve što vole mladi (hahahaha). Usput da napomenem, čisto reda radi, i da pišem priče i romane od kojih su neki samo za moje oči, dok drugi čekaju da budu objavljeni. Sve u svemu dani su mi ispunjeni knjigama, a to je sasvim dovoljno da budem sretna.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close