Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2016 banner

Izvještaj sa REFESTICONA 2016.

Detalje ovogodišnjeg REFESTICONA donosimo u nastavku

 

U Beogradu je, pre par dana, završen III Art-anima festival fantastične književnosti, čiji su gosti bili predstavnici partnerskog festivala Refesticon iz Crne Gore. Kako sam, kao saradnik, sređivala dobijene materijale, preneću Vam svoje utiske zajedno sa fotografijama ovog trodnevnog događaja. Refesticon

Svečano otvaranje festivala bilo je 12. maja u 18 časova u galeriji Centra za kulturu u Bijelom Polju. Ove godine je događaj bio posvećen 165 godina od smrti vladike Petra II Petrovića Njegoša i deceniji obnove nezavisnosti Crne Gore. Uz stihove velikog kako crnogorskog, tako i svetskog vizionara Njegoša, mr Dragić Rbrenović najavio je jedinstven događaj u regionu i zbirku proizašlu iz tematike i motiva makro i mirkokosmosa jedinstvenog crnogorskog vladara i intelektualca, „Makrokozma 21“. Gospodin Rabrenović je naglasio da je ovo jedinstvena prilika da se autori iz svih država regiona bave značajem crnogorske baštine i da joj se oda počast u modernom stvaralaštvu.

Podrška državnih ustanova je pokazala raznovrsnost i jedinstvo kad je u pitanju ovako važan kulturni i međunarodni događaj na prostorima Balkana – pokrovitelji su Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Bijelo Polje, organizator Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje i suorganizator JU Ratkovićeve večeri poezije. Naravno, čitav događaj je sproveden u saradnji sa partnerskim festivalima i medijskim pokroviteljima masovno iz regiona.

REFESTICON

 

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Abaz Dizdarević, ukazao je na visok ugled Refesticon-a u regionu, gde su žanrovski festivali retkost. Istakao je prisutnost velikih imena okupljenih oko ove ideje, projekta, i važnost celokupnog događaja za njegov grad.

REFESTICON_2016

Promocija romana „Družba stvarnih sjena“, bosanskog autora Adnadina Jašarevića i predsednika žirija Refesticon festivala fantastične književnosti, propraćena je pogovorom pisanim od strane uvaženog domaćeg pisca, teoretičara i prevodioca, dobitnika Svetske nagrade za fantastiku 2003. godine, prof. dr Zorana Živkovića. Ovo delo objavljeno je u nameri organizatora da publici podare ne samo zbirke u okviru godišnjeg plana, već i radove koji to svojim kvalitetom, sadržajem i tematikom zaslužuju. O gospodinu Jašareviću je teško reći malo jer svojim radom ostavlja jak i dobar utisak kako na kritiku, tako i na publiku. Romansijer, pripovedač, pesnik i esejista, u regionu je nagrađivan i vrlo poštovan stvaralac bogatog opusa, višestruko zastupljen u mnogobrojnim zbirkama.

REFESTICON_2016

 

Sam roman se bavi temom biblioteke, nalik Borhesovoj 1941, gde je ona građevina beskonačnih razmera i poseduje sve ikad napisane knjige. Delo, u parodičnoj atmosferi, okuplja nekoliko poznatih likova svetske književne scene koji žele da se izbrišu iz svih spisa u kojima postoje i da time okončaju životne muke obitavanja u knjigama sumnjive vrednosti. Ironični pandan holivudskim filmovima sa junacima stripova kompanije Marvel, priče sa nadmudrivanjem kao osnovom humora, vode nas na epsko poutovanje jedne grupe čije vrline ničemu ne služe i na kraju ih sustiže prokletstvo beskraja. Ilustracije ovog umetnika već na prvi pogled kazuju da su knjige žive zajedno sa nama dok ih čitamo.

(više o promociji romana „Družba stvarnih sjena“ možete pogledati OVDJE.

U nastavku večeri, pored stihova u izvođenju bjelopoljskih glumaca, o Njegoševom stvaralaštvu govorila je prof. Dr Sonja Tomović-Šundić, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore. Zatim je prikazan dokumentarni film „Noć skuplja dva vijeka“, reditelja prof. Branka Baletića (CG).

Comments

comments

Pisac poezije i proze, inženjer i supruga. Objavljivana i nagrađivana u regionu. Autorka romana "Princ sa bombonjerom"
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close