Informatičar starog kova, Kristijan Mirić naslovnica

Informatičar starog kova – Kristijan Mirić

Impresija

Informatičar starog kova, Kristijan Mirić naslovnica

Informatičar starog kova, Kristijan Mirić

Ovo je izvrsna knjiga o zanimanju za koje svako misli da zna sve o njemu, ili barem na njega gleda u stilu „…pa kakav je to posao po cijele dane sjediti za računalom?…“.

A čini se da je i autor posebna osoba. Kada su ga krajem 2014 novinari obavijestili da je njegov prvijenac, knjiga Informatičar starog kova, nominirana za nagradu Kiklop, čovjek je izjavio slijedeće: „To je odlična vijest za moju ženu. Sad ću joj reć, vidiš, ženo, ja se natječem za Kiklopa, a ti uvik govoriš da pišen pizdarije po internetu“.

Kristijan Mirić je u Šibeniku poznat „ka oni šta popravlja kompjutere“ ili „ka oni šta beštima na svom blogu“. A te dvije stvari (kompjuteri i beštimanje) svakako idu zajedno, mada autor nekoliko puta napominje da ne bi nikada psovao da je „mislija da to neki čita“. U svojoj knjizi, u kojoj su prikupljeni tekstovi s njegovog bloga, opisuje stvarne situacije koje su mu dešavale u njegovoj dugogodišnjoj informatičarskoj karijeri. A kroz te situacije, na beskrajno duhovit i zanimljiv način, Mirić dotiče i slika različite teme koje i ne moraju biti direktno vezane uz njegovu struku.

On iznosi razmišljanja o svojoj sredini, o dalmatinskom mentalitetu, o hrvatskoj maloj (i malo većoj) privredi, o braku i međufamilijarnim odnosima na našim prostorima, o prijateljstvu, o sustavu vrednovanja u našem društvu, o ljudskoj gluposti…

Ukoliko ste na bilo koji način strukom vezani za informatiku, pročitajte knjigu. Garantiram da ćete umirati od smijeha, a vjerojatno se i prepoznati u mnogima od opisanih situacija.

Ukoliko nemate nikakve veze s informatikom, tek tada obavezno pročitajte knjigu. I vi ćete se dobro nasmijati, a osim toga, bolje ćete razumjeti informatičare. I naučiti ćete puno toga. Recimo tko je „mali od tetke“, i kako on funkcionira. Ili činjenicu da se sve na svijetu može klasificirati na na grupe 1, 2a i 2b. Saznati ćete da se zanimanja u ovoj zemlji dijele na ona koja završavaju na –ar (informatičar, matematičar, kemičar, stočar, ratar, stolar…) i ona druga (liječnik, ekonomist, pravnik, manager…).

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close