I am Malala, Malala Yousafzai cover

I am Malala – Malala Yousafzai

Impresija

I am Malala, Malala Yousafzai cover

I am Malala, Malala Yousafzai

Vjerujem da većina nas zna ko je Malala, djevojčica koja se borila za obrazovanje u zemlji u kojoj je to pravo ženama oduzeto. Vjerujem da je većina nas putem različitih medija upoznata sa životom ove mlade djevojke te da su mnogi od nas čuli njen famozni govor pred Ujedinjenim nacijama.

Iako sam imala predstavu o određenim događajima iz njenog života priznajem da nisam bila u potpunosti upoznata sa detaljima niti okolnostima pod kojim se desio napad na njen život. Za one koji ne znaju reći ću da je Malala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir u istoriji; velika je ličnost u zemlji gdje su ženama skoro sva prava i slobode narušene i oduzete; veliki je borac. Njena slava, stečena na nezavidan način, odavno je izašla iz granica države u kojoj je rođena.

Malala je najstarije dijete obrazovanog čovjeka koji je vjerovao da svi zaslužuju obrazovanje bez obzira na prepreke koje je obrazovanju predstavljao pol ili nepravilno tumačenje vjere. Malalin otac borio se za obrazovanje sve djece i bio je osnivač škole koju je ova djevojčica pohađala.

Malala je rođena u Pakistanu, tačnije u dolini Swat. U periodu kad pohađa osnovnu školu vlast u Pakistanu preuzimaju Talibani (vjerski fanatici koji svojim tumačenjem Islamske vjere čine veliko zlo vlastitom narodu). Njena velika želja da stekne znanje i pohađa školu uveliko je ograničena zakonima i pravilima koje uvode Talibani kako bi „očuvali“ vjeru.

Međutim Malala se oštro odupire nametnutim ograničenja, javno podržava obrazovanje svih, prije svega djevojčica i oštro se protivi talibanskom režimu zbog čega jednom prilikom dok se vraća iz škole na nju biva izvršen napad vatrenim oružjem, tačnije ranjena je u glavu.

Ova autobiografija priča je o događajima koji su zadesili Malaline pretke, roditelje i nju samu. Sadrži mnoge događaje iz njenog života onako kako ih se ona sjeća i kako ih doživljava. Sadrži veliki broj događaja iz političkog života Pakistana.

Sve u svemu ovo je jedna priča koja otvara oči i koju preporučujem.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close