Hrvatsko plemstvo_260x420

Hrvatsko plemstvo

Hrvatsko plemstvo je knjiga koja govori o pravom domoljublju

 

Izdavač: Ceres, 2014

Da li ste ikada doživjeli ljubav na prvu stranicu? Uzeli knjigu u ruke i nakon pročitanih par stranica znali da ćete od tog trenutka biti zauvijek vezani uz u običnu stvar nazvanu pisana riječ?

To se upravo meni desilo,kada sam kao 15-godišnjakinja potajno uzimala mamine romane Marije Jurić Zagorke. Gutala sam ih potajice, knjigu po knjigu sve dok ih jedan dan nisam sve pronašla u mojoj sobi uz objašnjenje da sam očigledno dovoljno velika da ih mogu čitati. Sada, kada sam „odrasla“ Zagorka je i dalje moja omiljena književnica kojoj se rado vraćam, ali nikada nisam naišla na autora koji bi pisao istim žarom kao i ona.

Sve dok mi nedavno u ruke nije došla knjiga mlade autorice Ane Bukovac.

Njen roman, Hrvatsko plemstvo knjiga je koja govori o pravom domoljublju, o hrvatskom plemstvu na kraju 12.stoljeća koji žive pod paskom hrvatsko-ugarskog kralja Emerika Arpadovića kojem prijestolje želi oteti mlađi brat Andrija II. Arpadović. Između te dvije bitke nalaze se hrvatski muškarci i žene čiji karakter krasi čast, poštenje i velika ljubav prema hrvatskoj zemlji i njenim ljudima.

Da Hrvatsko plemstvo ne bude samo povijesni roman, autorica nam u radnju vješto isprepleće i svakodnevne živote glavnih junaka.

Babonika nikada nije zanimalo društvo. Zbog tragedije koja ga je zadesila i u kojoj je izgubio mlađeg brata život je predodredio borbi za hrvatski narod. Njegov život okreće se naglavačke nakon susreta s Veronikom s kojoj je prije par godina imao veliki nesporazum i koju je izvrgnuo šali koju mu ona nije oprostila. Sada, kada je Veronika izrasla u ljepoticu, Babonik je očaran njenom ljepotom ali ono što ih sada razdvaja nije neslana šala nego njeno poimanje života. Njezine zanimacije su raskoš i zabave a ne patnje hrvatskog naroda kojemu je Babonik vječni zaštitnik. Hoće li Veronika otvoriti oči?I hoće li,bez obzira na sve jedno drugome priznati što osjećaju jedno prema drugome?

Hrvatsko plemstvo_260x420

Hrvatsko plemstvo, Ana Bukovac

Identitet osobe koje ćemo saznati tek na kraju romana i koji zadaje glavobolju svakom lopovu u cijeloj Hrvatskoj još je jedan od zanimljivih likova u romanu. Zrnce tajnovitosti daje mu i crni vizir kojeg neće skinuti dok se ne otkrije svojoj obitelji od koje je odvojen. Upravo zbog tajnovitosti, Crni vitez osvaja srce Korine ali hoće li i do kada njegov vizir biti prepreka njihovoj ljubavi?

Tu su još i Jaroslav i Mirana, kojima je cilj za Hrvatsku jači od ljubavi i života.

U 12.stoljeću, neudane žene od 24 godine smatrane su već starim djevojkama koje se nikada neće udati. Upravo zbog svojih godina, Marina nije ni svjesna kakav joj je ostatak života nametnuo brat. Iako je zaljubljena u Zvonimira, neobjašnjivo je privlači Šimun, vječiti zavodnik i šarmantni omiški gusar koji je cijelo vrijeme upozorava na sebe ali koji isto tako ne može odoljeti Marini. Tajna koja će se prepriječiti između njih toliko je velika da je pitanje hoće li njihova ljubav opstati nakon što je Marina otkrije. Hoće li Marina moći prijeći preko velike prevare i dopustiti da joj sreća napokon zakuca na vrata? Može li zajedno sa Šimunom pronaći put do ljubavi koja će trajati zauvijek?

Njihova priča će vjerujem,kao i meni, svakom čitatelju biti najdraža. Emocije koje njih dvoje dijele, kao i patnje koje imaju, jako su utjecale na mene …Pismo koje Šimun upućuje Marini izmamile su mi suze na oči! Ali doslovno!! Malo kojem autoru je o uspjelo, zato Ani upućujem veliki naklon do poda.

Iako je autorici uzor za pisanje bila sama Zagorka, u romanu se osjeti razlika u pisanju. Ana Bukovac je detaljno obavila istraživanja slavnih hrvatskih obitelji, sve to stavila u roman i nijednom se prilikom čitanja nije se osjetila zasićenost tim podacima. Sam roman završava kao jedna cjelina, ali vjerujem da ovo nije jedini roman koji će izaći iz pera Ane Bukovac niti da će ova knjiga biti jedina knjiga koju ću pročitati od ove mlade, ali opet talentirane autorice.

Anu Bukovac pratite i na njenom blogu – Ana Bukovac.

superknjizara_s229x72  Domaće izdanje: Hrvatsko plemstvo, Ana Bukovac

 

 

 

Comments

comments

Veliki mi je san osvojiti zgoditak na lotu i otvoriti malu knjižaru gdje bi svoju ljubav prema knjigama dijelila sa malim i velikim čitateljima. Dok se to ne ostvari, uživam u vlastitom kutku koji sam stvorila u domu, ispijajući kavu i čitajući velike količine knjiga koje rado djelim sa svojim prijateljima.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close