horror cico zagor cover

Horror Chico

Bolji od kasnijih Chico specijalaca, no ipak svjetlosnim godinama lošiji od prvih pet

 

Dobro nam poznati babelijanski zavjerenik Mexon dolazi na zemlju kako bi pomoću Chica svrgnuo s vlasti svoga nekadašnjeg prijatelja Xanora i zavladao planetom. Spušta se u Transilvaniju, uzurpira Drakulin dvorac i s njim dolazi do močvare Darkwooda… A ostalo je povijest.

 

Scenarij: Tiziano Sclavi
Crtež: Francesco Gamba
Naslovnica: Gallieno Ferri
Naslov orginala: Horror Cico
Broj originala: 6

Horror Chico, Ludens naslovnica

Horror Chico (Ludens)

 

Pojava Chica kao sidekicka u Zagorovom svijetu svakako ima važnu ulogu, a u to smo se uvjerili bezbroj puta. Pored vještog, moćnog i nepobjedivog junaka, stvarno ne bi imalo smisla imati još jednog takvog, gotovo jednako moćnog, pomoćnika jer sam glavni junak onda gubi smisao i to je, zapravo, glavni razlog zašto je Chico tu – sušta suprotnost svemu što Zagor utjelovljuje. A humoristična crta samo je (nužna) posljedica tog pravila. Chico je oduvijek tu i, iako je s godinama i on “odrastao” i više nije baš toliko naivan kao u početnim epizodama, ipak je to naš stari dobri Chico – sušta suprotnost Zagoru, ali ne negativna, baš naprotiv. Veseo i simpatični čovječuljak, dobar u duši i uvijek spreman pomoći Zagorovoj ruci pravde. Istina, ne baš uspješno, ali ne zamjeramo mu to toliko, jel’ da?

Epizoda „Horror Chico“ izašla je poslije legendarnih prvih pet Chicovih epizoda koje mnogi, zapravo svi, smatraju najboljim dijelovima serijala o trbušastom Meksikancu. Autor teksta je ovdje poznati Sclavi, a crtač omraženi Gamba. Sclavi nije odradio dobar posao, humora nema napretek, šale su ponekad i više nego plitke, a i sam scenarij pati od rupa. U cijelom stripu naglasak je prvenstveno na Chicov strah od svega što ga snalazi u ovoj epizodi, bio to vukodlak, vampir ili običan grom.

Humor je na razini osnovne škole, tako da imamo Frankensteina koji ne može reći “r” i dobiva napadaj bjesnoće kad čuje riječ “nemoguće”, starog vampira bez zubala, kostura koji govori, šaljivo ogledalo, ljutitog vukodlaka i… stare dobre prijatelje s Babelije: Mexona, Xarona i Gowana. Ti momci najbolji su dio stripa. Konverzacija tu pomalo odmiče od klasično loše, sama podjela između njih djeluje zanimljivo, a dvoboj čudovišta na kraju, čak na momente, nudi dobru zabavu i nekoliko simpatičnih dijaloga. Ali sve je to poprilično loše i daleko ispod onog humora na kojeg smo navikli u prvih pet legendarnih Chico specijalaca. Rasplet je plitak i očekivan.

Čiko u Drakulinom dvorcu, Zlatna serija korice

Čiko u Drakulinom dvorcu (Zlatna serija)

Gamba je bolji dio stripa, ali ne zato što je on dobar, nego zato što je strip loš. Makar, moram priznati, u odnosu na ostale Chico specijalce, ovdje je crtež još i podnošljiv, s nekoliko dobrih kadrova koji, može se reći, daju nekakav osjećaj atmosfere ili su barem na tom tragu. Ali ipak ostaje činjenica da je najbolji crtački dio stripa – naslovnica. A znamo kome to možemo zahvaliti… Sve u svemu, ne može se biti zadovoljan ovim stripom. Iako je miljama bolji od kasnijih Chico specijalaca, ipak je svjetlosnim godinama lošiji od prvih pet. Na žalost, Chico nam je skrenuo s puta. I skrenuo je krivo.

 

Dodatak: Vampiri

Eto, da saznamo malo više o samim vampirima – vampir (prasl. ǫpyrь), u pučkom vjerovanju, mrtvac koji ustaje noću iz groba i siše ljudima krv, a također posjeduje čarobne i nadnaravne moći. Vampirom postaje zao čovjek ili onaj kome je vampir sisao krv. Skoro sve kulture i civilizacije posjeduju nekakav mit o nemrtvim stvorenjima krvopijama ili vampirima. No, sam izraz vampir potječe s Balkana i istočne Europe gdje su mitovi o vampirima bili česti i odakle su se u 18. st. proširili na zapadnu Europu. Prva dokumentirana uporaba riječi vampir jest za osobu pod imenom Arnold Paole (vjerojatno, Arnaut Pavle?) iz sela Meduegia kod Kruševca 1725.g., u izvješću lokalnog liječnika Beču u vrijeme kad Austrija vlada Srbijom 1717 – 1739.

U prirodi postoje životinje i organizmi koji žive na tekućinama drugih životinja, od kojih je jedna i krv, te se termin vampirizam ili krvopijstvo u zoologiji koristi za npr. pijavice, komarce i šišmiše.

U popularnoj kulturi termin vampirizam ili krvopijstvo koristi se kao pogrdan naziv za amoralno i bezgranično iskorištavanje pojedinaca ili društva. Isto tako vampirstvo, vampirizam, povampirenje su termini koji se rabe za demoniziranje pojedinaca ili skupina jer se vampiri prema nekim narodnim vjerovanjima smatraju demonima i oličenjem zla.

 

Horror Chico

Izdavač: Ludens
Biblioteka: Ludens Čiko specijal
Broj: 12
Broj stranica: 132

Čiko u Drakulinom dvorcu

Izdavač: Zlatna Serija
Biblioteka: Zlatna serija – Specijalni brojevi
Broj: 15
Broj stranica: 160

 

Recenzija preuzeta sa stranice stripovi.com uz dozvolu autora

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close