Gvozdeni puk, Darko Nikolić naslovnica

Gvozdeni puk – Darko Nikolić

Impresija

Gvozdeni puk, Darko Nikolić naslovnica

Gvozdeni puk, Darko Nikolić

Ovo je prva knjiga o Drugom pešadijskom puku prvog poziva „Knjaz Mihajlo“, koji je pripadao Moravskoj diviziji srpske vojske od 1912. do 1918. godine, najodlikovanijem puku u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Taj deo srpske istorije dugo je ostao skriven od nas. Pripadam generaciji rođenoj 1970. godine koja je u udžbenicima istorije o Balkanskim ratovima imala jednu lekciju na stranici ili dve. O Prvom svetskom ratu smo učili samo dve lekcije, Sarajevski atentat i Solunski front, a snimljen je i samo jedan film!

Ni književnost, osim poezije, nije dovoljno “pokrila” ovaj period, pa je ovakva knjiga dragocena. Svetska štampa je pisala o tim junacima i na sreću postoje ratni dnevnici naših tadašnjih saveznika, a i naših tadašnjih neprijatelja. Darko Nikolić, novinar koji je napisao ovaj prvi roman, je koristio arhivsku dokumentaciju i u knjizi se nalaze hiljade istinitih detalja. Autor navodi da je priču osmislio kao trilogiju. Jedva čekam ostale delove.

Svaki rat je surov. Svet je pun nepravdi, ali istina uvek izađe na videlo. Ova knjiga ispravlja delić nepravde prema najboljima od srpskoga roda i čuva od zaborava one koji nemaju nikakvu mrlju, i na koje, za razliku od učesnika u nekim novijim ratovima, samo možemo biti ponosni. To su im pre svega i pre nas, priznali neprijatelji.

Roman je napisan odlično, pismeno i čitko. Pratimo Lazara Milovanovića, glavnog lika, Beograđanina koji je učio vojnu akademiju u Rusiji u Sankt Peterburgu, a Gvozdenom puku pripao rođenjem u Prokuplju. Upoznajemo ga pred mobilizaciju 20. Septembra 1912. u jednoj od beogradskih kafana i pratimo sve do Bitolja. Njegova životna priča je divno uklopljena u ratna dešavanja, a postoji i njegova lepa, čedna, ljubavna priča. Ljubavna priča je uvek potrebna ovakvim romanima. Ne želim dalje ništa da otkrivam. Preporučujem svima da pročitaju. Malo je reći da je roman prevazišao moja očekivanja.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close