Gospođica Knedlica, Julie Murphy naslovnica

Gospođica Knedlica – Julie Murphy

Impresija

Gospođica Knedlica, Julie Murphy naslovnica

Gospođica Knedlica, Julie Murphy

Za većinu autora mlade i srednje generacije teško je otkriti koje su godine rođeni. Ponekad mi se čini da skrivaju godine kao zmija noge. Ali uspjela sam naći autoricu za koju pouzdano znam da je mlađa od mene. Radi se o autorici djela za mlade koja se u svom romanu bavi pitanjima koja muče sve djevojke a to su pitanja prijateljstva, prvih ljubavi i izgleda, odnosno koliko se naš izgled uklapa ili odudara od nametnutih standarda ljepote.

Glavna junakinja je Willowdean Dickson, djevojka s viškom kilograma, prekrasnom prijateljicom El (koja je sve ono što Will nije) i strašću za lik i djelo Dolly Parton. Da bi situacija bila gora, njena majka je bivša kraljica ljepote gradića Clover City u kojem žive dok joj je teta Lucy umrla prije nekoliko mjeseci od posljedica pretilosti.

Zbunjena zbog onoga što osjeća i što bi trebala osjećati i progonjena osjećajem manje vrijednosti odlučuje se prijaviti na izbor za Miss Teen Blue Bonnet, a njena prijava potakne još neke autsajderice na isti korak.

Gospođica Knedlica je lepršavo i zabavno djelo koje se bavi ozbiljnim pitanjem, ali daje i odgovor. Naša ljepota, izgled i doživljaj samih sebe leže u nama, našem doživljaju nas samih. Tako i Will osjeća sram zbog svojeg izgleda kad se nalazi u zagrljaju dečka koji joj se sviđa. I sve njegove riječi ni poljupci ne mogu je razuvjeriti da ona nije dovoljna dobra za njega jer ne izgleda onako kako ona misli da bi trebala izgledati savršena djevojka.

I upravo je tu ishodište brojnih problema s kojima se susreću mlade djevojke diljem svijeta. Pokušavaju se natjecati s društveno nametnutim stereotipima ljepote koje je gotovo nemoguće postići i tako ugrožavaju svoje zdravlje i život. Jer teško je shvatiti, a to je poruka i ovog romana, da je ljepota u svima nama.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close