Gospodari ječma, Jean Van Hamme, Francis Valles fibra naslovnica

Gospodari ječma

Gospodari ječma – priča kojoj ćemo se vraćati i uz nju više cijeniti pivo

 

Naslov originala: Les Maîtres de l’orge, Jean Van Hamme (scenarij), Francis Valles (crtež)

Prijevod: Vlatka Briški

(Fibra, 2012)

 

Gospodari ječma, Jean Van Hamme, Francis Valles fibra naslovnica

Gospodari ječma, Jean Van Hamme, Francis Valles

Pivarstvo u Hrvatskoj postaje sve popularnije. Iz godine u godinu sve je više pivovara i sve je više craft piva. No, pivarstvo nije jednostavan zanat. Ono ima dugogodišnju tradiciju koju treba poštovati, a rijetko je koja zemlja učinila taj zanat sastavnim dijelom identiteta u mjeri u kojoj je to učinila Belgija. Strip Gospodari ječma govori o toj tradiciji, o pivarskoj obitelji i njihovih 150 godina. No, isto tako govori o turbulentnom razdoblju punom promjena. Sve se mijenja, mijenjalo se i pivarstvo. No, kako to obično biva, više od svega mijenjaju se – ljudi. Barem se tako na prvi pogled čini.

Dorp je malo selo u belgijskoj provinciji. 1854. godine upoznajemo Charlesa Steenforta, čovjeka koji začinje cijelu priču o razvoju kako pivovare tako i fiktivnog mjesta u kojem djeluje. Fibrino integralno izdanje objedinjuje svih osam albuma originalne priče. Svaki album možemo promatrati zasebno, ali svi doprinose osjećaju važnosti male pivovare u daleko većim događajima. Već je od početka jasno kako ćemo ovdje imati priču o pivarstvu koja je isprepletena teškim i ne uvijek simpatičnim odlukama. Odabiri s kojima se, samo u prvom dijelu, susreće glavni junak imat će važne posljedice za razvoj radnje. Iako u elementima podsjeća na melodramu ili sapunicu, Gospodari ječma su iznimno ozbiljan i ambiciozan roman. Charles Steenfort započeo je posao koji će kroz narednih sto i pedeset godina preoblikovati Dorp. Nasljednici će, međutim, osjećati posljedice njegovih cijelo naredno stoljeće.

Kao i svaka saga koja drži do sebe, Gospodari ječma kreće od uvjerljivog oslonca. S obzirom da sadrži čak osam različitih dijelova naracija koje upotrebljava Van Hamme, to veže strip za povijesne događaje. Većina radnje se odvija u dvadesetom stoljeću pa su tako za priču izuzetno važna dva svjetska rata. Osim toga, Van Hamme se po svom starom nahođenju ovdje osvrće na socijalne razlike i stvarne preokrete u industriji proizvodnje piva. Ovdje ćemo imati prilike vidjeti stvarne tvornice kao što su recimo Carlsberg ili Heineken. Ako je pivo kulisa, onda u prvi plan autor izbacuje društvenu nejednakost i akte kojima se produbljuje jaz između bogatih i siromašnih.

Les Maîtres de l'orge, Jean Van Hamme, Francis Valles cover

Les Maîtres de l’orge, Jean Van Hamme, Francis Valles

Tijekom drugog dijela pratimo borbu za porast plaća radnicima, a takva revolucija znači i mijenjanje svijesti o tome što budućnost nosi. Shodno tome, već je treći dio gotovo u potpunosti posvećen Prvom svjetskom ratu i posljedicama bitke kod Verduna. No, saga o obitelji Steenfort ne bi bila toliko zanimljiva da i ovdje Van Hamme nije ubacio snažnog lika koji preokreće uloge. Margrit, Njemica koja se udala u obitelj, postaje jedan od središnjih likova prve polovice romana. Snažna žena koja drži obitelj na okupu morat će podnijeti razna poniženja kako bi u vihoru rata zadržala pivovaru i obitelj. Njena joj nacionalnost pri tome neće biti od pomoći.

Kako ovaj epohalni roman dalje odmiče, tako vidimo buđenje kapitalizma u vrijeme gospodarske krize. Dva ideološka pola sukobljavaju se diljem svijeta, a svjetska se kriza osjeti i u pivarstvu. Adrien vodi pivovaru u tom osjetljivom razdoblju, nesvjestan što sve politički jastrebovi mogu učiniti kako bi ostvarili svoje ciljeve. Saga o obitelji se nastavlja dalje, pa u sljedećem dijelu vidimo pravo „europsko zlatno doba“ gdje pivovara nastoji preživjeti početke globalizacije u kojoj će se prvi put pojaviti otisci starih grijeha. Sve je isprepleteno. Likovi pripadaju istoj obitelji u novome dobu. Intrige su i dalje tu, samo modernije. Ratište je zamijenjeno tržištem dionica, a nepregledni ratni rovovi, tzv. „neprijateljskim preuzimanjem“. Ukratko, konačno je zaživjelo dvadeseto stoljeće.

Tempo romana tu postaje brži. Likovi se množe jer sad već govorimo o trećoj i četvrtoj generaciji obitelji nakon one početne. Svjedočanstva se prenose, ali netko iz njih nauči dok ih netko zaboravi. Druga polovica romana odvija se u zavjetrini. Prikriveno i podlo, antagonisti udaraju kad ih se najmanje očekuje. Neočekivani saveznici pojavljuju se u zadnji čas. Gospodari ječma postaju pravi triler ne gubeći ni u jednom trenutku svoj aktivistički ton. Pivo je i dalje u središtu svega. No, u ovo vrijeme nema sredine. Može se biti samo jako velik ili jako mali. Oni u sredini osuđeni su na propast.

Gospodari ječma su roman ekstrema. 150 godina razvoja jedne obitelji podnosi svašta. Svako poglavlje romana počinje s kratkim pregledom povijesnih zbivanja. Autor nam daje opći kontekst da bi ga onda primijenio u lokalnom okruženju. Dorp kroz roman postaje cijeli svijet. Dočarana nam je globalizacija i informatizacija. Svijet se, kao i Dorp, promijenio. Za razliku od ljudi. Tu roman zatvara krug. Likove pokreću iste stvari kao i na početku. Nagon za uspjehom ostaje isti. Načini se možda mijenjaju, pivo i ljudi o(p)staju. Kroz ovaj smo roman i to naučili.

Osmi i posljednji dio nas još jednom provodi kroz prethodnike. Utvrđuje gradivo. Gospodari ječma su priča kojoj ćemo se vraćati i uz koju ćemo, vjerojatno, više cijeniti pivo. Teško da od romana možemo tražiti više.

 

 

Hrvatsko izdanje

fibra izdavač logo Gospodari ječma

 

 

Strano izdanje

amazon_s30x30 Les Maîtres de l’orge

 

book_depository_s30x30 Les Maîtres de l’orge

Comments

comments

Pišem recenzije već desetak godina, pišem i prozu i poeziju, a stripovi su mi ostali ljubav kojoj se vraćam.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close