Gospođa Bovary, Gustave Flaubert naslovnica

Gospođa Bovary – Gustave Flaubert

Impresija

Gospođa Bovary, Gustave Flaubert naslovnica

Gospođa Bovary, Gustave Flaubert

Svi znamo koja su djela književni klasici, ali često se dvoumimo oko svih razloga zašto se neko djelo smatra klasikom. Po meni, klasik je ono djelo koje uz visoku umjetničku vrijednost (stil, karakterizacija likova …) ima i univerzalnu, aktualnu tematiku. Svi klasici nam daju isti zaključak: koliko god se ljudsko društvo mijenjalo u društvenom uređenju i napredovalo u znanosti, ljudska su bića u svojoj suštini ostala ista. Jedan od takvih romana je i Gospođa Bovary s kojom se većina nas susrela još u srednjoškolskim klupama.

Glavna junakinja je mlada Emma Bovary koja se udaje za osrednjeg i dosta starijeg liječnika Charlesa kako bi pobjegla od učmalog života na farmi u francuskoj provinciji. Emma je odrastala u samostanu gdje joj je najdraža zanimacija bilo čitanje trivijalnih ljubavnih romana i ona upravo na toj literaturi gradi svoju viziju budućeg života i svoja životna očekivanja. Ona u životu želi (ili misli da želi) uzbuđenja, strasti, ljubav veću od života, pa ju ne zadovoljava ni njen muž bez mašte i ambicije, ni dijete, ni život u provincijskom gradiću. Ona je nesretna, a svoju nesreću pokušava liječiti tražeći ljubav na drugim mjestima(dvojica ljubavnika kojima je Emmina posvećenost i opsesija previše) i kompulzivnim kupovanjem nepotrebnih stvari kojima pokušava ispuniti emocionalnu prazninu. Njeni postupci dovode Charlesa do bankrota i profesionalnog sloma i tada Emma, shvativši da nikada neće moći ispuniti taj jaz između svojih snova i stvarnosti, počini samoubojstvo.

Ono što u romanu oduševljava su izvrsna psihološka karakterizacija likova, prikaz provincijskog života i položaja žene u društvu 19. stoljeća, simbolika brojnih prizora i (a to mene u ovom djelu osobito oduševljava) jetka ironija. Možda najveća ironija i tragedija u romanu jest činjenica da Charles uopće ne primjećuje Emmino nezadovoljstvo, već misli da uživa u savršenom, idiličnom braku.

Emme Bovary možemo naći svuda oko sebe. Očekujemo od života previše ili više od onoga što možemo dobiti u ovoj sredini. Knjige, filmovi i serije pružaju nam slike idealnog svijeta, čak nas i roditelji i učitelji (i Disneyjevi crtići) uvjeravaju da ako si dovoljno uporan, radiš i učiš, možeš ostvariti svoje snove. A onda, vidi čuda, završiš škole, odličan si student, diplomiraš i onda ili uopće nemaš posla ili radiš posao za koji ti nije trebao studij za plaću koja ne pokriva ni osobne potrebe (a ne radiš samo osam sati, već i duplo više). Ne možeš si čak priuštiti ni postati šopingholičar(ka). Moraš naći neki drugi način da podneseš takav život, a ponekad to nije lako. A možda je tako samo u Lijepoj Našoj.

I onda neka netko kaže da Gospođa Bovary nema nikakve veze s našim životima!

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close